NY REKORD: Bjørnar Moxnes og Rødt noterer 5,6 prosent på TV 2s måling for juni.FOTO: NTB SCANPIX

Rødgrønt i juni

Mens mai måned gikk ut med et solid borgerlig flertall på gjennomsnittet av meningsmålingene (90–79), gir den første målingen i juni fra TV 2 et rødgrønt flertall på Stortinget (86–83).

Årsaken er at Høyre og Frp går tilbake og at Rødt setter ny personlig rekord med 5,6 prosent. Med et slikt valgresultat ville Rødt ha fått 10 stortingsrepresentanter.

Bakgrunn: Flertall for regjeringsskifte på ny måling

På målingen som Kantar TNS har gjort for TV 2, får Høyre 24,5 prosent. Det er en tilbakegang på TV 2-målingen med hele 3,6 prosentpoeng. Sammenlignet med gjennomsnittet av alle de nasjonale målingene for mai fra Poll of polls går Høyre tilbake med 2,3 prosentpoeng. Frp faller på TV 2s måling med 2,3 prosentpoeng til 12,4 prosent. Den første målingen i juni kan være et tegn på at regjeringsslitasjen har tatt tak i regjeringens to dominerende partier.

Høyrepartienes tilbakegang og Rødts sensasjonelle framgang tipper flertallet over til den rødgrønne siden. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er i vinden. En måling i Dagbladet lørdag viste at 43 prosent av velgerne mente at han gjør en god jobb for partiet. Av partilederne er det bare Erna Solberg (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som scorer bedre enn Moxnes.

Med unntak av Ap gjør alle de rødgrønne partiene det bra sammenlignet med gjennomsnittet i mai. SV øker fra 7,2 prosent i mai til 8,5 prosent på TV 2s måling. Sp går litt fram til 11,3 prosent. MDG er også litt fram sammenlignet med mai og har nå 3,2 prosent.

For Ap er situasjonen beksvart. Partiet faller til 23,4 prosent. Ap lekker som en sil til de andre partiene på venstresiden. TV 2s måling viser at 90.000 Ap-velgere fra fjorårets valg i dag ville ha stemt Rødt, SV, Sp eller MDG. Ap må pusse venstreprofilen for å vokse.

Kommentar: «Et parti vinner ikke valg med en upopulær leder»