Debatt

Rettferd for Nygaard

William Nygaard var 50 år da skuddene rammet ham utenfor hans hjem i Holmenkollen. Han er 75 nå da norsk påtalemyndighet har siktet flere personer for angrepet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nygaard har hatt flaks som har overlevd både kulene og norsk politis sendrektighet. Nå har Kripos siktet flere utenlandske statsborgere for skuddene i Dagaliveien. De tiltalte oppholder seg i utlandet.

Aschehoug-forlegger Nygaard ga i 1989 ut den kontroversielle boka «Sataniske vers» av Salman Rushdie. Utgivelsen ble sett på som grovt blasfemisk av fundamentalister og ble rammet av en såkalt fatwa, utstedt i Iran. Den islamske dødsdommen skulle ramme alle som hadde befatning med boka. Fatwaen kan ha utløst drapsforsøket i Oslo. 11. oktober 1993 ble Nygaard skutt med tre kuler. Hver av dem grov nok til at attentatmannen burde lykkes. Men mirakuløst nok overlevde Nygaard.

Noe av den norske uskylden ble skutt i filler denne dagen i Oslo. Det var det første politiske attentatet på norsk jord i fredstid. Et grovt anslag mot Nygaard, men også mot ytringsfriheten og sentrale norske verdier. Dette alvoret tok ikke politiet fullt inn over seg.

Årene siden har Nygaard næret en bitterhet overfor norske myndigheter, som han mener har gjort en dårlig jobb med å etterforske og gå etter de ansvarlige. «Det ser ut som alt har gått galt i denne saken, fra første stund. De greide ikke å stenge grensene, de surret med helt elementære ting. Politiet var lettskremte, og brukte svært lite ressurser på å forfølge de internasjonale sporene», sa Nygaard til NRK i 2012. Da var politiets håndtering av saken blitt etterforsket av spesialenheten.

Nyheten om norske politimyndigheters offensiv kommer to dager før foreldelsesfristen for saken går ut. Siktelsene sikrer at saken ikke går ut av tida. Politiet har kjøpt seg tid, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til etterforskningen som pågår og om denne kan føre til påtale. Det er langt fram til en eventuell rettssak. Men i siktelsen ligger en viktig, endelig anerkjennelse av Nygaards offer og kamp for rettferdighet.

Det er også et viktig signal til alle som har hatt befatning med attentatet. Det er ikke glemt. De kan ikke puste ut.

Mer fra: Debatt