Kultur

Rett behandling av alkoholproblemer

Eksperimentell behandling av alkoholavhengighet med stoffer som LSD har pågått i 50 år uten solide resultater. Godkjente og effektive legemidler mot alkoholavhengighet bør være et bedre alternativ.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Psykolog Pål-Ørjan Johansen skriver i Aftenposten 21. august at LSD kan hjelpe i behandlingen av alkoholproblemer. Påstanden er ikke ny, og dessverre heller ikke godt dokumentert. Gjennom de siste femti årene har LSD og andre midler blitt brukt i mange forsøk på behandling av alkoholavhengighet, uten å kunne vise til overbevisende resultater.

Mer av det som virker

For tre måneder siden ble et nytt legemiddel mot alkoholavhengighet lansert på verdensmarkedet. Det nye legemiddelet er det første i sitt slag som kan dokumentere overbevisende medisinsk effekt når det brukes i et behandlingsopplegg. Studier på flere tusen forsøkspersoner viser en gjennomsnittlig reduksjon av alkoholbruken på over 60 prosent.

Johansen skriver at «behandling med LSD er like effektivt eller mer effektivt enn daglige medisiner og andre behandlingsprogrammer for alkoholavhengighet i dag». Det er en sterk påstand som i lys av dagens medisinske tilbud er åpenbart feil.

Foreløpig har det nye legemiddelet blitt brukt av noen få tusen mennesker i Norge, men behovet er enormt. Norske tall for alkoholavhengighet og alkoholproblemer viser blant annet at flere hundre tusen nordmenn sliter med alvorlige alkoholproblemer, og at en av fem barn vokser opp i hjem hvor det er problemer med alkohol. Samtidig er det bare noen få prosent av de som sliter med alkoholproblemer som opplever å få god hjelp i helsevesenet.

Ingen snarveier

Uavhengig av om man velger LSD eller godkjente legemidler, er Johansen og jeg enige om at den kjemiske behandlingen ikke er en snarvei til suksess. Alkoholproblemer er ofte komplisert, og ingen pasienter er like. Derfor er det også viktig at helsevesenet stiller opp og følger opp pasienter som trenger hjelp med sine alkoholproblemer. Våre egne studier viser også at oppfølging og motivering av pasienter er den viktigste enkeltfaktoren for suksess, og enda viktigere enn bruk av legemidler.

For mange mennesker med alkoholproblemer vil fastlegen være nøkkelpersonen til god behandling. Johansen har helt rett i at vi må ha en objektiv innstilling til all forskning, og at vi ikke skal avvise LSD-behandling eller andre alternativ basert på fordommer. Men i valget mellom flere alternativer, er det klokt å velge den muligheten som har best dokumentasjon og best effekt. Verken pasienter eller leger ønsker å prøve eksperimentell behandling med narkotiske stoffer når det finnes dokumentert effektiv og trygg medisinsk behandling på apoteket.

Mer fra: Kultur