50 mennesker ble drept i moske-massakrene i Christchurch.

Resett må resettes

Nettrollene på Resett kaller terroristene for motstandsfolk. En leser skriver at han har en viss forståelse for drapene.

Det rystende terrorangrepet mot moskeer i Christchurch er det mest alvorlige som har vært rettet direkte mot muslimer i et vestlig land. Norske muslimer er skremt og mange lever i frykt. Det etterlyses konkrete tiltak mot hatkriminalitet og voldelig ekstremisme fra Erna Solberg.

Først må man diagnostisere problemet riktig. Det handler om muslimhat, og ikke rasisme som Erna Solberg har uttalt. Det viktigste tiltaket i våre øyne er å ta et oppgjør med høyreekstreme nettsider som daglig serverer løgn og usannheter. De er totalt blottet for empati og er hjerteråe. Selv etter en så stor tragedie som tok livet av 50 uskyldige muslimer fortsetter nettsidene med sin masseproduksjon av innvandringsfiendtlige og antimuslimske propaganda

Hege Storhaug rykket raskt ut og forklarte udåden med psykiatri, vold og ekstrem ideologi, kombinert med islams mangel på vilje til å tilpasse seg vår moderne tid. Med Storhaugs briller er det islams skyld uansett om ekstreme islamister eller høyrefløyen dreper.

Nettrollene på Resett kaller terroristene for motstandsfolk. Noen mener at det er politikerne og muslimers skyld at høyreekstreme begår massedrap på muslimer. Noen lesere forsvarer massedrapene på muslimer som en naturlig konsekvens av islamsk innvandring til vestlige land. En leser skriver at han har en viss forståelse for drapene.

Helge Lurås tar ikke avstand fra hatefulle ytringer som disse, selv noen av dem kan være straffbare. Ifølge Resetts hjemmeside følger de Vær varsom-plakaten. Dette er igjen et bevis på deres servering av løgn. Pressens faglige utvalg er tydelige på at Resett ikke er underlagt Vær Varsom-plakaten. Det gjør dem enda farligere og mer uspiselige. De bruker dessuten svært tvilsomme kilder eller ingen kilder i det hele tatt til å fremme sin giftige agenda.

 Helge Lurås ble nektet medlemskap i Norsk redaktørforening grunnet Resetts gjentatte brudd på Vær Varsom plakaten, tilbudet om formidling av et stort pengebeløp til et ønsket intervjuobjekt og oppfordring til boikott av andre medier. Ved å bygge opp sine fiendebilder er Resett en trussel mot tryggheten til minoriteter i det fredelige Norge. De har en åpenlyst innvandringsfiendtlig agenda med hat mot muslimer. De har også skrevet hatartikler med flere løgner mot profilerte norsk muslimer for å henge dem ut.

Reaksjonen til Jan Tore Sanner etter lesning av kommentarfeltet til Resett deles av norske muslimer. Vi er også enige i at politet bør ettergå kommentarfeltet på Resett. Her bør også folk flest kjenne på ansvaret med å ikke dele innhold fra et slikt nettsted, og imøtegå den feilinformasjonen som kommer fra det holdet. Vi snakker mye om ytringsfrihet, men her handler det vel så mye om å kjenne på en ytringsplikt i møte med hatefulle budskap.

Vi må stanse framveksten av nettsider der nettrollene herjer fritt med usakligheter og hat. Vi har frie og kritiske medier i Norge, og har ingen behov for disse såkalte "alternative mediene" med rasistisk klangbunn som villeder og bidrar til å skape høyreekstremister. Vi trenger en bred ytringsfrihet, men den trenger også å utøves med et minstemål av anstendighet. Resett må resettes.