
Debatt
Regjeringens Palestina-politikk mister troverdighet
Norskproduserte våpendeler havner i Israel, men regjeringen står passivt og ser på.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Skal regjeringen beholde troverdighet i sin Palestina-politikk, trengs det et kraftig skifte i deres holdning til norsk våpeneksport.

Årlig legges eksportkontrollmeldingen, som viser hvor mye krigsmateriell Norge selger, frem. I årets melding kunne vi se at Norge eksporterte våpen og våpendeler til en verdi av 3,5 milliarder kroner til USA i 2024, en økning på 66 prosent fra 2023.
Bak tallene skjuler det seg et dystert bilde: Norge bidrar indirekte til Israels krigsforbrytelser på Gaza. Et eksempel på hva vi eksporterer til USA, er deler til F-35 jagerflyene. Disse er det bevist at Israel bruker i krigen på Gaza.
Changemaker har i en årrekke krevd strengere regelverk for eksport av krigsmateriell, men regjeringen lytter ikke.
Det er ikke lenger noen tvil; Israel begår folkemord på Gaza. Norge er forpliktet under folkemordkonvensjonen til å forhindre at folkemord skjer.
Likegyldigheten til regjeringen er slående.
Både våre folkerettslige forpliktelser og den internasjonale våpenhandelsavtalen (ATT) legger føringer for å forhindre at vi forsyner den utøvende parten med våpen, selv om det skjer indirekte.
Ett år har gått siden FN-eksperter sa at både direkte og indirekte salg til Israel må stoppe. Likegyldigheten til regjeringen er slående.
Hvis regjeringen ikke ønsker å lytte til oss, bør de i det minste lytte til seg selv. Statsminister Støre åpner nemlig opp for sanksjoner mot Israel, dersom andre land er med på dette. Dette må bety en stans i indirekte våpensalg til Israel.
Vi husker hvilken skandale det var at norskproduserte bildeler endte opp i Russland. Sanksjoner uten stans i det indirekte våpensalget til Israel ville vært direkte skammelig.
Norge bidrar til krigsforbrytelser.
I dag har Norge ingen garanti for at våpnene og våpendelene vi eksporterer til NATO ikke videreselges til land som begår folkerettsbrudd eller menneskerettighetsbrudd. Vi har også for svake regler når det gjelder våpensamarbeid, som F-35 flyene er et eksempel på.
Når USA, en av våre nærmeste allierte, har brukt 190 milliarder kroner på militær støtte til Israel siden 7. oktober 2023, er det ingen tvil om at Norge bidrar til krigsforbrytelser. Er det så behagelig å være krigsprofitør at regjeringen ikke orker å gjøre noe med det?
Løsningen på problemet er klar: Norge må innføre sluttbrukererklæringer med re-eksportklausuler på eksport av alt krigsmateriell til alle land – også våre allierte i NATO. Dette gjelder uavhengig av om det er ammunisjon, skrogdeler, eller ferdige våpen.
Mangelen på krav om sluttbrukererklæring gjør at Norge bidrar til Israels krigsforbrytelser.
Det er langt på overtid at politikerne stiller seg på riktig side av historien og krever en mer ansvarlig tilnærming til eksport av krigsmateriell. Regjeringens Palestina-politikk mister all troverdighet dersom de ikke tar tak i dette før valget i høst.