Debatt

Regjeringen bryter valgløftet om å styrke BPA

I partiprogrammene går både Høyre og Frp høyt ut og lover velgerne at de vil styrke ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Men lovnaden følges ikke opp i statsbudsjettet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I stortingsprogrammet til Frp står det svart på hvitt at de ønsker å forskriftsfeste retningslinjene for BPA, for å sikre at loven blir oppfylt i kommunene og at brukerne får mulighet til å leve fritt og selvstendig. I programmet til Høyre kan man lese at partiet ønsker å følge opp rettighetsfestingen ytterligere, og fjerne øvre aldersgrense for BPA.

I FFOs velgerguide gav vi høye terningkast på disse partienes beskrivelser på hvordan de vil bedre BPA-ordningen. Nå forventer vi at de leverer slik de har lovet velgerne.

Regjeringen la nylig frem en evaluering av hvordan rettighetsfestingen av BPA-ordningen har virket i kommunene. Den viser at tilbudet er langt fra å oppfylle loven. Det er store forskjeller fra kommune til kommune i om man får ordningen, og hvilke kriterier kommunene vurderer tildelingen fra. Noen kommuner har fortsatt ikke tilbud om BPA, selv om det har vært pålagt gjennom lov siden år 2000. Det betyr i praksis at for innbyggere i flere norske kommuner er det ikke engang mulig å søke om BPA, en lovfestet rettighet som i prinsippet skal gjelde for alle.

Dette visste vi fra før. Siden ordningen med BPA ble rettighetsfestet 1. januar 2015 har FFO fått mange tilbakemeldinger om at kommunene ikke følger opp lov og rundskriv på området. De mange mediesakene har også understøttet dette. FFOs egen erfaringssamling der BPA-brukere fra hele landet deltok, viste også at tilbudet er ulikt.

Vi synes dette er veldig alvorlige funn. Rettighetsfestingen har ikke virket etter hensikten, som var å skape en mer lik og forutsigbar ordning over hele landet. Det er på høy tid at helse- og omsorgsminister Bent Høie kommer på banen og følger opp valgløftet. Ministeren kan for eksempel ta i bruk virkemidler som å innføre en forskrift som styrker kommunenes plikt til å tilby BPA, og bedre overvåkingen og oppfølgingen av kommunene for å sikre at de tilbyr ordningen sik de er forpliktet til etter loven.

BPA gir mennesker mulighet til å leve fritt og selvstendig. Det gir mulighet til å delta i aktiviteter, komme seg ut av eget hjem, reise, og være sosial med familie og venner. BPA er et frihetsverktøy, men i dag er det altfor mange som ikke får muligheten til å kjenne på denne friheten.

Mer fra: Debatt