Debatt

Regjeringa trosser Stortinget i folkehelsearbeidet

Folk flest – omtrent 7 av 10 etter Helsedirektoratets tall – er så lite i fysisk aktivitet at det går på helsa løs. Det gir redusert livskvalitet, mer sjukdom og forkorta levealder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Særlig bekymringsfullt er det at barn og unge heller ikke er tilstrekkelig aktive. Samtidig gjør økt stress og press at stadig flere har psykiske problemer. Nye tall viser at mange studenter sliter med psykiske utfordringer, og tenårene som burde være livets gladfase, er krevende for mange.

For barn og unge var det derfor et utrolig viktig vedtak stortingsflertallet gjorde, da de ba regjeringa fremme en sak for Stortinget om en ordning som sikrer elever på 1.–10. trinn minst en time fysisk aktivitet hver dag innenfor dagens timetall. Kunnskapsdepartementet har i sitt arbeid med tilbakemelding leita fram alle motargumenter, unngått alle gode eksempler på at dette allerede gjennomføres i foregangsskoler, avvist alle møteforespørsler fra friluftslivsorganisasjoner som ville bidra med sin kompetanse om uteskole og oversett positive forskningsresultater og eksempler fra andre land. Ikke overraskende konkluderer Kunnskapsdepartementet da med å tilrå at det ikke blir innført en ny ordning i skolen med fysisk aktivitet. Hadde det vært norsk stil, ville vel Kunnskapsdepartementet strøket på grunn av manglende svar på oppgaven og ensidig argumentasjon. Oppgaven var ikke å vurdere om en skulle innføre en time fysisk aktivitet, men hvordan. For barn og unges helse og for mer variert og virkelighetsnær læring, er tilrådinga ille. For stortingsflertallet er den forhåpentligvis uakseptabel.

For folkehelsa var det et banebrytende vedtak da et samla Storting ba regjeringa utarbeide en handlingsplan for å styrke det samla friluftslivsarbeidet og friluftslivets rolle i folkehelsearbeidet. Handlingsplanen med sine 176 tiltak kom i sommer, og regjeringa fastslo innledningsvis at «Det er grundig dokumentert at naturopplevelser og fysisk aktivitet i naturen har betydelige positive virkninger for både psykisk og fysisk helse». Forventningene til oppfølging i forslag til statsbudsjett var derfor store, og skuffelsen tilsvarende da budsjettet innebar kutt i friluftslivsbudsjettet. Igjen spør vi om Stortinget kan akseptere regjeringas manglende oppfølging av vedtak.

Mer fra: Debatt