Debatt

Rått angrep på Trine Skei Grande

Oppspillet til Venstres landsmøte druknet i en gammel sexhistorie.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og kulturminister Trine Skei Grande (V) sto fram på Slottsplassen 17. januar med favnen full av blomster, hadde de alle grunn til å smile. Spesielt Trine Skei Grande. Venstre var tilbake i regjering etter å ha vært utenfor maktens høyborg siden 2005. Smilene stivnet hurtig. Det viste seg at pressen var mer opptatt av sexskandaler enn av den nye regjeringens politikk.

Erna Solberg måtte svare for Høyres svake håndtering av varslingene om tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Siv Jensen måtte svare for uhyrlighetene til stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Trine Skei Grande ble minnet om en gammel pinlighet i et bryllup i Trøndelag for ti år siden, der hun hadde hatt sex med en 17 år gammel mann.

Grandes sexhistorie ble snart glemt. Helt til den tirsdag dukket opp igjen et par timer før partilederens pressekonferanse foran landsmøte som åpner i morgen.

Denne gangen var det ikke et høyrevridd medium som var først ute med historien. Tirsdag var det tidligere statsråd og Sp-nestleder Ola Borten Moe som fikk sexhistorien til å spinne vilt på sosiale medier og gå til topps i nasjonale nyhetsorganer som NTB, VG, Dagbladet, NRK, TV 2 og her i Dagsavisen. Om ikke annet, hadde Sps nestleder klart å ødelegge pressekonferansen for Trine Skei Grande.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Ola Borten Moe kom trekkende med denne ti år gamle historien. Den omtalte episoden skjedde i Borten Moes bryllup og den involverte mannen er familiemedlem. Borten Moe begrunner sitt Facebook-innlegg med at hans slektnings framstilling av historien er blitt mistenkeliggjort og at den ble omtalt i VGs påskenummer.

Det holder ikke som grunn. Borten Moe kom ikke med noe nytt. Den politiske ringreven Borten Moe måtte vite at historien kunne skade Venstres leder like før landsmøtet. Slikt forsøpler den politiske debatten. En nestleder i Sp kan ikke gå ut med slikt på Facebook uten å forstå at det vil bli spekulert i om også Sp står bak. Parlamentarisk leder Marit Arnstad sa til meg at hun ikke visste at nestlederen skulle legge ut denne historien. Alle partier har sitt å slite med. Senterpartiet har Ola Borten Moe.

Det heter at all omtale er av det gode. Taushet er noe av det verste som kan ramme et parti. Men omtalen må være om politiske saker og ikke av privat natur som her. Et hovedpoeng med å være i regjering er at partiet nærmest automatisk havner i medienes søkelys. Når Venstre valgte regjeringsdeltakelse, var det blant fordi partiet ønsket den oppmerksomheten som statsrådstaburetter normalt gir.

Slik sett har Venstres snart tre måneder lange regjeringsperiode vært mislykket. Det har vært taust rundt Venstre. Trine Skei Grande har fått vist seg fram som kulturminister, men hun har så langt ikke levert noe politisk av betydning. Venstres to andre statsråder har vi hørt svært lite til. Det er nok noen som vet at Ola Elvestuen er klima- og miljøminister, men det er ikke mange som vet at Iselin Nybø er forsknings- og høyere utdanningsminister. Venstre har ikke økt oppslutningen etter at partiet gikk inn i regjering. På meningsmålingene ligger partiet under sperregrensen på 4 prosent. Venstre seiler som regjeringsparti ikke inn til landsmøtet med seiersvinden i ryggen.

Venstre er et parti med en stolt fortid og en usikker framtid. Partiet var på sitt beste etter krigen som et radikalt sentrumsparti på 1950 og 1960-tallet med en stabil oppslutning på om lag 10 prosent. Etter partisplittelsen på Røros i 1972 ble partiets oppslutning mer enn halvert. I 1985 falt Venstre ut av Stortinget.

Som sentrumsparti under Lars Sponheims ledelse kom det seg på føttene igjen. Under Trine Skei Grandes ledelse har Venstre for første gang i sin historie sagt farvel til sentrum og satt kursen mot høyre. Venstre trives i dag tilsynelatende i selskap med både Høyre og sin mangeårige hovedfiende Frp. Venstre er fortsatt et parti det er lett å like. Men kursendringen mot høyre er for mange radikale venner av partiet uspiselig. Det var et splittet parti som gikk inn i regjeringen.

Trine Skei Grande mener at Venstre er skapt for å være i regjering. Historisk har hun rett i det. Siden starten i 1884 har Venstre deltatt i 19 regjeringer og hatt statsministeren 12 ganger. Men Venstre har aldri tidligere sittet i en regjering som er avhengig av støtte fra ytre høyre.

Trine Skei Grande tok derfor en kjempesjanse da hun i januar tok Venstre med sin radikale og sosialliberale bakgrunn inn i høyreregjeringen Solberg. Det kan ende med Venstres siste regjeringsdeltakelse.

Mer fra: Debatt