Debatt

Presisering om sukkerinnhold i matvarer

Dagens regelverk er ikke til hinder for at produsentene på frivillig basis oppgir mengden av noen eller alle ingrediensene i ingredienslisten. Dette gjør mange produsenter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Konsernsjef Hanne Refsholt i Tine tar i et innlegg i Dagsavisen fredag 5. januar opp et viktig emne om sukkerinnhold i mat. Hun skriver blant annet at dagens regelverk og Mattilsynet hindrer produsentene å oppgi sukkerinnholdet i næringsdeklarasjonen.

Dagens regelverk er ikke til hinder for at produsentene på frivillig basis oppgir mengden av noen eller alle ingrediensene, f.eks. sukker (7 %), i ingredienslisten. Dette gjør mange produsenter. Dessuten er det ikke bare sukker som kan brukes i matvarer. For eksempel blir det misvisende om et produkt reklamerer med «ikke tilsatt sukker», samtidig som det naturlige sukkerinnholdet likevel er høyt eller produktet er tilsatt søtende ingredienser som glykosesirup eller fruktkonsentrat.

Samtidig har norske myndigheter ved Mattilsynet over flere år gjort iherdige forsøk på å få støtte for et krav om merking av tilsatt sukker i næringsdeklarasjonen. Dette ble gjort i det internasjonale arbeidet for en felles matmerkestandard under FN (Codex Alimentarius). Dette fikk vi ikke gehør for, bl.a. fordi USA var sterkt imot et slikt forslag. USA har åpenbart endret syn og vedtatt nye regler om angivelse av tilsatt sukker som en opplysning i næringsdeklarasjonen. Men disse nye reglene er ikke tatt i bruk, anvendelsen er skutt ut i tid.

Likeledes har Norge under arbeidet med den felles europeiske matinformasjonsforordningen fremlagt et konkret forslag om at næringsdeklarasjonen skulle inneholde opplysning om mengden tilsatt sukker. I tillegg kunne noen av elementene fra næringsdeklarasjonen, bl.a. innholdet av tilsatt sukker repeteres på forsiden av produktet. Heller ikke i EU fikk vi gehør for dette.

Det skal sterke grunner til for at Norge skal innføre andre regler vedr merking av mat enn de EU har, på grunn av Norges forpliktelser i EØS-avtalen. Dette er bl.a. årsaken til at bruken av Nøkkelhullsmerket er frivillig. Slik som situasjonen er, må både Mattilsynet og produsentene forholde seg til dagens felleseuropeiske regelverk om matmerking.

Mer fra: Debatt