Plikt til å gjøre opprør?

Plikt til å gjøre opprør? Klart du har det når verden står i fare for å gå under.

Alle vet at makt korrumperer. Alle vet at det er noe totalt galt med ledelsen av landet vårt. Noen ganger har det en hensikt å stå litt på hodet slik at man ser ting i et annet perspektiv. Nå er det ikke akkurat slik at jeg er så glad i å stå på hodet, og heller ikke gjør det for å gjøre andre fornøyd. MEN, når det er sagt, fra tid til annen må man ta tigeren i halen. 

Hva mener man med å ta tigeren i halen? Man mener å ta tak i det man er redd for.

Verden er i ferd med å gå til grunne. Om vi ikke gjør tiltak av solid størrelsesorden innen relativt kort tid blir galt verst. Fort. Selv unger skjønner det. Spesielt unger skjønner det. 

Skolestreiken viser det hjerteskjærende, den yngre garde skjønner at fremtida deres går i oppløsning foran øynene deres, og de må si fra. Men uten stemmerett er de relativt hjelpeløse. Alle gode krefter må samle seg rundt dem. 

Det er faktisk rart jeg ikke er blitt alkoholiker. Jeg er middelaldrende, desillusjonert  klimaforkjemper uten tro på mine medmennesker. Jeg blir like overrasket hver gang det skjer noe positivt. 

At samboeren til Wara selv hadde tent på bilen var, jeg innrømmer, en overraskelse. Det som ikke er en overraskelse er hvor mye medieoppmerksomhet man kan bruke på så uviktige ting. Opphøyet til et angrep på demokratiet. Blir mest sannsynligvis definert som en «familietragedie» om en liten stund. 

Men det var dette «angrep på demokratiet» jeg hang meg litt opp i. Det er noe som skurrer når noe så uvesentlig skal opphøyes samtidig som man glatt overser de store problemene.

At saken har stjålet medieoppmerksomhet både fra kvinnedagen og klimasak går de fleste hus forbi. Riktignok i god konkurranse med sport, blogger-nyheter og realityserier... Det er den beste nyhetstyven, aviser som skriver om tv-underholdning. Om vi enda hadde levd i Øst Europa og det var kald krig. Av mer verdensvante folk enn meg har jeg fått råd av å følge med på nyhetsbilde. Jo mindre relevante nyhetene virker jo større fare for at de virkelige nyhetene blir dysset ned. Uinteressant nyhetsbilde er en heads up!

De flotte skolestreikerne gir folk håp, det er bra. Spesielt for folk som trenger håp for å jobbe videre. I motvind, i regnvær. Gjennom sommere uten vann.

Extinction Rebellion (XR) har klart å provosere med sin opprørserklæring. At 25 kulturpersonligheter har klart å bli enig om å slutte seg til den er utrolig bra! De har rett i en ting «Det er ikke bare vår rett, men vår plikt å gjøre opprør» slik er det faktisk, og så må folk kjenne sin besøkstid. Tiden er der nå. Den har vært her lenge. Det er på tide å ta ansvar. 

Man må bare huske at man er selv er ansvarlig for sine valg. Alltid.