Lekene vi gir barna våre minner oss på hvor dypt vi fortsatt er knyttet til olje i vår hverdag, skriver Alejandro Pérez Torres.

Debatt

Plast og olje er ingen lek

Vi klarte å bygge et oljeland. Da klarer vi også å bygge en framtid der det ikke er olje i malingen og plast i barnelekene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nordmenn elsker å pusse opp. Vi maler stua, kledningen og hytta. Vi kjøper interiørmaling, utemaling, plastlister og gulvbelegg.

Visste du at mye av dette inneholder mikroplast, akrylpolymerer og petrokjemiske stoffer som kommer rett fra oljeindustrien?

Vi pakker det inn i et «koselig» forbruk og glemmer konsekvensene. Det samme gjelder mange av gavene vi gir barna våre.

Alejandro Pérez Torres, samfunnsengasjert far

Blant de mest populære produktene til jul og bursdag finner vi Lego produsert av plasttypen ABS, som har sitt opphav i fossile råstoffer.

Dette er ingen kritikk av selve produktet, tvert imot: Lego er slitesterkt, pedagogisk og elsket på tvers av generasjoner.

Men det minner oss også på hvor dypt vi fortsatt er knyttet til olje i vår hverdag, selv i det vi kaller det grønne Norge.

Vi snakker mye om plastposer og sugerør. Men vi ignorerer at hverdagsproduktene vi faktisk kjøper mest av – maling, plastbaserte byggevarer, barneleker og kosmetikk – er de stille driverne bak mikroplast og miljøgifter. Og de er alle barn av oljen.

De hverdagsproduktene vi kjøper mest av er de stille driverne bak mikroplast og miljøgifter.

Dette reiser en rekke spørsmål:

· Hvordan skal vi håndtere det plastavfallet vi allerede har?

· Hvordan kan vi sikre at produkter som skal vare i generasjoner, ikke samtidig bidrar til miljøforurensning i like lang tid?

· Og hvorfor satser vi ikke mer på alternative nye materialer, biobaserte løsninger og lokal innovasjon?

Norge har ressursene og kunnskapen, men vi må også ha vilje og visjon.

Andre land investerer i utvikling av miljøvennlig teknologi, som membraner og biomaterialer, for å fase ut fossil plast.

Norge har ressursene og kunnskapen, men vi må også ha vilje og visjon. Det handler ikke om å gi avkall på komfort, men å se verdien i produkter som både er varige og bærekraftige.

Hvis vi klarte å bygge et oljeland, så klarer vi også å bygge en framtid der det ikke er olje i malingen og plast i barnelekene.

Det er på tide å spørre: Hva slags materialverden vil vi overlate til barna våre?

Powered by Labrador CMS