Peer, du lyver!

Vil vi ha et avislandskap fra rundt 1960-tallet?

Under den dramatiske overskriften «Norge uten aviser» 31. juli, fortsetter statssekretær Mina Gerhardsen svartmalingen Ap er så velkjent for overfor Frp. Som statssekretær i kulturdepartementet, burde det være en selvfølge å sette seg inn i hva en av hovedmotstandere i stortingsvalget faktisk mener om pressestøtten.

Siden det aldri er for sent å lære Mina, så skal jeg gjenta det: Frp ønsker selvfølgelig ikke lokalavisene til livs. Lokalavisene har en viktig funksjon i dette samfunnet, og disse vil merke lite til reduksjonen i pressestøtten. Det er ikke disse avisene vi mener får for mye støtte. Det er de såkalte meningsbærende avisene. Faktum er at norsk presse er sentrum-venstre-orientert. Så kan man like eller ikke like det.

Problemet med pressestøtten er også at den favoriserer den meningsstrukturen som er historisk gitt. Nyere stemmer får ikke tilsvarende støtte. Vil vi ha et avislandskap fra rundt 1960-tallet? Hvor «demokratisk» er det? Finansavisen, som også skiller seg positivt ut med en egen stemme, kjempet seg fram uten pressestøtte.

Få politikere på venstresiden gråter når sosiale medier «dør». Er det ikke like viktig at folket har en direkte stemme på nettet, som at deres hardt opptjente skattepenger går til Klassekampen? En avis de kanskje hater mer enn alt på jord? For å kunne søke om pressestøtte må en i dag utgi avisen i et år, og det kan da kun søkes om støtte til det antall utgivelser en hadde forrige år. Dette betyr at det er svært vanskelig for nye aktører å etablere seg. Hadde Gerhardsen og Ap vært mindre avhengige av å vinne valg, ville demokratiet vært større. Det er den enkle, og ærlige sannhet, som partiet aldri tør å si.

Pressestøtten gjør at journalistene er avhengige av stor godvilje fra politikerne på Stortinget, fordi stortingsflertallet når som helst kan vedta å fjerne store deler av journalistenes inntekter. En presse som er avhengig av storting og regjering for å få mat på bordet, er ikke uavhengig. NRK er enda verre stilt enn avisene, og dagens NRK-sjef var Ap-medlem fram til han ble utnevnt, og har arbeidserfaring fra Sosialistisk Venstreparti. Om f. eks NHO hadde hatt store eierandeler i alle landets aviser, ville det vakt sterke reaksjoner. Når LO er blant eierne, er det tyst som i graven. Eller hva Mina?

Det er skuffende, men dog ikke overraskende, at norsk venstreside ikke ønsker seg en uavhengig og fri presse i Norge - en presse som kan rapportere om overtramp fra politikere på både venstre- og høyresiden. Det har ingenting med demokrati å gjøre.