Debatt

Papirer i Panama

For fire år siden bodde jeg en kort tid i Panama City. Kanalbyen ved ekvator har dovendyr og tankskip, slum og spillebuler. En glitrende skyline lik Miami og en schizofren identitet lik Geneve: Tilholdssted for både humanitære organisasjoner - og for finansinstitusjoner som hjelper de mektige å skjule milliarder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Panama ble da styrt av president Ricardo Martinelli fra partiet Cambio Democrático. Den tidligere bankmannen og butikkbaronen ville «styre Panama like godt som han styrte forretningene sine».
Hva innebar det egentlig? Offisielle statistikker viste at det gikk bedre med landet. Kanskje gjorde det det. Men på TV så vi politikere som kastet stoler på hverandre under debatter. I avisen leste vi at presidenten i siste øyeblikk «flyttet» 1.mai-markeringene til en annen dag for å få langhelg. Og på gaten så vi barn i filler rote rundt i søppelkassen mens digre SUV’er suste forbi.
Likevel, Panama tiltrakk seg ikke all verdens oppmerksomhet. 
Helt fram til i går kveld. Da kunne Aftenposten og en rekke andre medier avsløre funnene i lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama:
De mer enn 11 millioner lekkede dokumentene avdekker hvordan rike og mektige kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser.
Dette skjer samtidig som verdens rikeste 1% eier mer enn resten av verden, ifølge en rapport som hjelpeorganisasjonen Oxfam lanserte nylig  blant rike og mektige i Davos, i skatteparadiset Sveits.
Hvert år tappes fattige og rike land for milliarder. Penger som kunne gått til skole, utdanning, rent vann og jobber forsvinner i skatteparadiser ved hjelp av advokater, bankfolk og revisorer hvis egentlige oppgave vel skal være å sørge for kontroll med pengebruken. «Skatteplanlegging» eller «skatteoptimalisering» kaller de det. Det lyder jo… optimalt.
Det mangler ikke på gode forslag fra eksperter og uavhengige organisasjoner som Redd Barna, Tax Justice Network, Publish What You Pay, Changemaker og Forum for utvikling og miljø (ForUM) for å få bukt med skattetriksingen og hemmeligholdet: Bedre land-for-land-rapportering som innebærer at selskaper må være åpne om hvor pengene de tjener i hvert enkelt land tar veien. Offentlige registre som viser selskapers egentlige eiere. Et samlet Storting vil ha begge deler. Og globalt: Et mellomstatlig skatteorgan der alle land har en plass ved bordet, ikke bare OECD-land og skatteparadiser.
Forslagene har stor oppslutning, men blir også møtt med motstand – ikke minst fra skatteparadiser.
#Panamapapers er verdens største dokumentlekkasje noensinne. Her står nordmenn på samme kundeliste som mafiamedlemmer, narkotikalangere, korrupte politikere og skattesnytere, forteller Aftenposten.
DNB har mellom 2006 og 2015 lagt til rette for at kunder kunne skjule pengene sine i skatteparadiset Seychellene og unngå skatt. DNB leide inn stråmenn fra Panama som styremedlemmer og satte 50.000 dollar i luftpenger som aksjekapital, ifølge Aftenposten. Selskapene på Seychellene har bankkonto hos DNB i skatteparadiset Luxembourg. Men DNB er ikke alene: Nå bekrefter Nordea i Norge at også norske kunder har blitt hjulpet til skatteparadis.

Nå angrer de. Hvorfor det? Fordi de ble tatt med buksene nede?
Panama er også kjent – og kjær, blant norske skipsredere - for å være blant landene som har tilbudt «bekvemmelighetsflagg» slik at rike redere kan slippe å betale skatt som kunne kommet fellesskapet til gode. Korrupsjonsjeger Eva Joly mener forøvrig at Norge, med sine tradisjoner innenfor skipsfart, har vært med på å finne opp selve skatteparadissystemet.

Hva med Norge i dag? Norge har arbeidet for større finansiell åpenhet, også internasjonalt, og ledet FN-toppmøtet om Finansiering for utvikling i fjor der felles innsats mot ulovlig kapitalflukt sto sentralt. Samtidig skrev Dagens Næringsliv at Oljefondet - verdens største statlige investeringsfond - plassert hele 145 milliarder kroner i skatteparadiser. Det synes bare ikke på de offisielle listene.

Panama får hard medfart, men landets advokatkontor Mossack Fonseca er nok bare toppen av isfjellet.
Og Martinelli, Panamas president? En av hans valgkapsaker var antikorrupsjon. Nå er han nummer tre på Transparency Internationals liste over verdens mest korrupte personer. Like før jul i fjor ble han stilt for retten, anklaget for korrupsjon.  Da entret han sitt private jetfly og søkte politisk asyl i USA – som for øvrig er nummer tre på Financial Secrecy Index. Han skal ha funnet ly i Miami.

Mer fra: Debatt