På tide med sjikanedugnad i regjeringen

Det er prisverdig at Trine Skei Grande har oppfordret til dugnad mot hatytringer og sjikane på nett. Det er også svært prisverdig at Statsministeren og flere av hennes statsråder stiller seg bak oppfordringen. Men selv en regjering må feie for egen dør for å fremstå troverdig.

På samme måte som flere av dine statsråder, blir også jeg sjokkert, Erna Solberg, over ting jeg leser og blir kalt på nett. Vi står langt fra hverandre i mange politiske spørsmål, men jeg opplever at vi er helt på samme linje i ønsket om saklig, politisk debatt. Gjerne krass og direkte, men saklig uten hets eller personangrep. Jeg har lenge sett det som viktig å ta min "dugnadstørn" i kommentarfelter både på medienes egne digitale plattformer og i ulike Facebook-grupper. Det er viktig, men det er også belastende. Selv om jeg slipper billigere unna enn mange, antakelig fordi jeg er mann, er det ubehagelig å få så mye sjikane slengt etter seg. Riktignok modereres en del i ettertid, men jeg har gjerne rukket å lese vanviddet før det slettes. Og det er ubehagelig. Jeg har blitt oppriktig bekymret over hva folk får seg til å skrive under fullt navn ulike steder. Hva gjør det med folks tankesett når de kan lire av seg grovt sjikanerende uttalelser, og bli møtt med likes og jublende tilrop? Hvordan blir da virkelighetsoppfatningen, har jeg lurt på.

Men så har jeg "trøstet" meg med at dette sikkert gjelder noen få, som opererer i merkelige Facebookgrupper og i kommentarfelter om saker som primært handler om innvandring eller likestilling.

Men i dag ble jeg for alvor skremt. For da tok jeg en runde på de offisielle Facebooksidene til dine regjeringskollegaer fra FrP som følge av Aftenpostens sak i dag om sjikanerende kommentarer. Til min store forbauselse og bekymring, er det jo nesten like ille å lese statsrådenes Facebookvegger som det f eks er å lese innleggene i gruppen "Steng grensene nå"!

Da er det virkelig grunn til å spørre hva dette gjør med folks virkelighetsoppfatning. Hva forteller det folk at man kan skrive på en statsråds offisielle politikerside at "Vi skal F*** meg ikke integrere noen av disse steinkastende skjeggj******. Tilpasser de seg ikke norske forhold må de komme seg til h****** ut av landet!" for så å få 179 likes, og kommentaren blir ikke redigert? Og dette er langt fra det verste jeg har lest i dag. Selv en sak samferdselsministeren delte om sykling i hovedstaden, klarer statsrådens følgere å dreie til at "halve midtøsten er i byen". Og når Finansministeren skriver om et besøk hos Fjordlaks i Ålesund, finner hennes meningsfeller det nødvendig å kommentere at islam må forbys, og at utakknemmelige, hundehatende muslimer i Nederland dolker sine hollandske velgjørere i ryggen.

Jeg har trålet Facebooksidene til statsrådene fra Høyre i dag også. Det er heldigvis, og som forventet, en ganske annen verden. Men dere sitter på FrPs, og FrPs støttespilleres, nåde. Hvordan kan dere som et samlet regjeringskollegium akseptere dette? Hvilken troverdighet får din oppfordring til "dugnad" mot netthets, når hetsen får stå uimotsagt på dine statsråders sosiale medieplattformer?

Jeg håper virkelig din og Skei Grandes dugnadsoppfordring blir tatt på alvor! Men det kan dessverre se ut som et aktuelt sted å starte er i statsråd førstkommende fredag.