Debatt

Oslo må også være en by for dagens innbyggere!

Beboeraksjon Oslo har utformet 5 prinsipper som vi oppfordrer byrådet og bystyret å legge til grunn for kommuneplan 2018 og byutviklingen i Oslo.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Beboeraksjon Oslo er en sammenslutning av nærmere 30 nabolagsgrupper som arbeider for en utvikling av byen vår som bevarer byens levende nabolag. Bakgrunnen for den store oppslutningen om beboeraksjonen fra områder i hele Oslo, tror vi skyldes at beboere i øst, vest, nord, syd – i blokk, småhus og rekkehus – opplever de samme problemer og utfordringer når det gjelder gjeldende byutviklingspolitikk.

Dagens byutviklingspolitikk:

• Oppfattes å være på utbyggeres og ikke innbyggeres premisser

• Synes å være ensidig volumorientert, på bekostning av kvalitet på boenhetene som bygges (lys, luft, forurensning, støy, sted-utilpasset arkitektur med mer)

• Synes å ta mer hensyn til fremtidige innbyggere enn dagens beboere i nabolag som ønskes transformert og synes å ikke ta hensyn til helse-, miljø- og sosiale konsekvenser av ekstrem fortetting og sanering av velfungerende nabolag

• Hensyntar i liten grad verneverdier og bostabilitet

• Sikrer ingen reell medvirkning

Beboeraksjon Oslo har utformet 5 prinsipper som vi oppfordrer byrådet og bystyret å legge til grunn for kommuneplan 2018 og byutviklingen i Oslo.

1. Oslos byutvikling må baseres på bærekraftige mål for befolkningsvekst og en tydelig fremtidsvisjon for hvordan byen vår forblir et godt sted å bo også i fremtiden. Byutviklingen må bevare levende nabolag og sikre riktig mangfold blant nye boliger. Funksjonalitet, trivsel og kvalitet skal sikres. Boliger skapes og bevares for innbyggere, ikke utbyggere.

2. Byutvikling skal tilpasses eksisterende bomiljø. Fortetting skal ta utgangspunkt i eksisterende bomiljøer slik at kvaliteten i disse forbedres, ikke forringes. Fortetting skal skje i samråd med nåværende beboere og i harmoni med eksisterende bebyggelse og med vektlegging av stedets egenart og historie.

3. Byutvikling skal være velfunderte prosesser som tar tilstrekkelig med tid. Det nære samarbeidet mellom reguleringsmyndighet og utbygger skal balanseres ut gjennom transparens, medvirkning og sunne styringsprinsipper.

4. Beboere, velforeninger og lokaldemokrati for øvrig skal ha mulighet til reell medvirkning på et tidligst mulig stadium. Medvirkningsprosessene skal starte før planleggings-, konsekvensutrednings- og reguleringsarbeid gjøres kjent og før oppstartsmøte avholdes.

5. Full konsekvensutredning skal utføres før beslutning om større endringer. Konsekvensutredning skal gjennomføres på alle plannivåer i tråd med plan- og bygningsloven. Oppdeling av naturlig sammenhørende områder for å unngå krav til konsekvensutredning er ikke akseptabelt.

Beboeraksjon Oslo håper å gjenfinne de fem prinsippene i kommuneplan 2018.

Vi håper også at kommuneplan 2018 gir styringssignaler til PBE som gjør at eksisterende, levende nabolag bevares og utvikles til det bedre for våre medlemsgrupperinger og tilsvarende områder i hele Oslo.

Mer fra: Debatt