TEGNING: SIRI DOKKEN

Øredøvende uke

Hvem har irritert deg mest denne uka?

Hvem har du gitt opp, hvem har du avfulgt? Kanskje du til og med har slengt ut en melding til folk du ikke kjenner og sagt noe stygt om dem?

Det har nesten vært for mange dårlige forbilder der ute til å finne den mest elendige. Er det statsministeren som irriterer deg mest? Vår øverste leder som hele uka er blitt kritisert for å true ytringsfriheten og sparke nedover med butte pumps. Som ikke takler at et teater harselerer med makta og hennes spesielle sammensatte regjering som hun stadig utvider uten hell. Jeg tror til og med folk flest syns at de i regjeringen ikke består testen på å være en ekte nordmann. En samfunnskunnskapstest de ville ha strøket på med glans.

Men du har flere enn bare politikere å irritere deg over, for eksempel samboerne deres. Ikke siden folk var rasende på kona til Jens Stoltenberg og et par designstoler har vi brydd oss om dem. Men nå toppet samboeren til justisministeren det hele. En kvinne som tydeligvis ikke har tålt å se sitt eget møne vist på hvitt lerret og har forårsaket norgeshistoriens hittil største politiske skandale. Hun har sørget for at vi nå har sett huset hennes filmet en god del ganger. Så det ikke bare ble et bilde noen få så på en helt middels forestilling på Black Box Teater. Kanskje har du ikke klart å slutte å måpe hver gang du har lest om det? PST burde du i hvert fall ikke være irritert på akkurat nå.

Vær heller sjokkert på rettssystemet som sier at hvis du bestiller sexdukker i barnestørrelse, er det helt OK hvis du bor i Rogaland, men gjør du det samme i Trøndelag får du 50 dagers fengsel. Sprikende domsavsigelser, bokstavelig talt.

Eller er det morderen på trikken i Nederland, eller massemorderen i New Zealand som burde vært mest hatet? Angrepet i Christchurch som Erdogan i Tyrkia (!) følte var et angrep på sitt land, og oppfører seg som han er en barnslig storebror som ikke får like mye oppmerksomhet som den som gråter. Så han bruker drapsvideoen som valgkampgrep. Erdogan er en irriterende fyr, uansett hvilken uke det er. Det er verre med massemorderen som er inspirert av vår egen forferdelige mann og som sikkert skal være en inspirasjon til en haug nye massemordere i framtida også. Vår skam, stengt inne bak lås og slå, men som får ytre seg i rettssaker i ny og ne.

For var ikke vi det landet som likte at alle ytret seg? Bortsett fra Sophie Elise. Hennes tåpelige hårløse ytringer orker vi ikke. Selv om vi har tålt strekkmerkene hennes, kjeveoperasjoner, rumpeimplantater og puppereduksjoner. Norges mest populære og grinete blogger, med en far som tar henne i forsvar på en fin måte. Men som alle vet: De på toppen må tåle kritikken. Det er bare så kjipt at hun blir bombardert med hatmeldinger i innboks og kalt så stygge ting at kompleksene hennes så absolutt aldri vil ta slutt. Men så lenge TV 2 får nok klikktall på at Sophie Elise klikker på vennegjengen sin, bør hun være fornøyd. Og i kjølvannet av hårtap og tap av verdighet, får vi se andre kvinner snakke om sine komplekser og gi kvinnekroppen et mindre strukket og fylt opp ansikt. Er det akkurat i år Sophie Elise fortjener Press sin verstingpris; Gullbarbie? Spør du meg er det mange år for seint. Mot-blogger Kristin Gjelsvik har hvert fall rett: Ingen mennesker bør stå og sjekke hvordan det står til bak sitt eget øre.

Til det bør vi ha for mye å gjøre. Som å sette oss inn i hvilken Frp-minister som har vært mest udugelig? Alle fem står på samme pall, men det bør vi kanskje ikke henge oss opp i, siden debattene stadig handler om personer og formen på debatten istedenfor innholdet i politikken. Eller er det NSBs vysjonære bortforklaringer som har irritert deg mest denne uka?

Alle nordmenn syns det er kjedelig å måtte lese lekkede powerpointpresentasjoner som egentlig handler om at noen har bestemt at det skal hete VY, koste hva det koste vil! For koste skal det. Slik Munchmuseet koster oss irritasjon på grunn av matt aluminium før lyset eventuelt blir slått på. Men vi har kunnet kose oss i samme slengen om Nato-press, Forsvaret og Equinors grønne skifte, for ikke så snakke om Hydros cyberangrep som blir for komplisert for de fleste. Så lenge vi har 4G og dabradioen fungerer i tunnelen, spiller det ingen rolle for oss om det bor et virus i serveren deres. Vi skal uansett slutte med industri og pumpe opp olje. Når alle elevene har streiket lenge nok og fått så mye ugyldig fravær at ingen får artium til slutt. Når til og med de pliktoppfyllende jentene står og skriker seg hese med resten av verdens yngre befolkning, da slutter kanskje pumpa å gå.

Følgende replikkveksling er interessant: Da får du ikke ny iPhone til jul, tuller Frp-kvinner på Facebook. Ikke mobb unge engasjerte mennesker, roper Eivind Trædal tilbake. Endelig gjør generasjon prestasjon et opprør, det må vi hylle. Da blir dere ikke kjørt til trening om vinteren, bare glem det, sier de voksne. Norge må ha bensin og mindre ulv i utkanten, ellers stopper velferdsstaten. Bare rop at du vil redde din egen klode. De voksne har annet å tenke på enn havnivå og ekstremvær: Henrik Kristoffersen får ikke ha Red Bull på hjelmen når han setter utfor i nedoverbakke. Det er viktigst nå. Ikke at forbundet bruker alle penga på administrasjon og ikke på dugnadsånden til foreldre. De som står og steker vafler og selger dassrull og førstehjelpsskrin så naboens kjeller fyller seg opp til slutt. Se å få noe i panna på Kristoffersen noe brennkvikt.

Vi har helt glemt å irritere oss over Donald Trump. Når kommer de hundre sakene om ham tilbake i vår bevissthet? Jo, der tikket det inn. Han vil ha Brasil inn i NATO. Har Trump glemt hva NATO betyr? North Atlantic ... her gikk han rett i dumpa med begge tomlene tastende på Twitter. Det er hundre ganger enklere å hisse seg opp over enn Brexit-avtalen som aldri skal bli noe av. For hvem orker å sette seg inn i Brexit når vi sa nei til EU? Vi ble en del av EU på en så komplisert måte at vi slipper samme dilemma som engelskmennene.

Men utover våren vil vi glemme denne stappfulle uka fylt med irriterende og forferdelige hendelser. Da vil du engasjere deg i elektriske sparkesykler som blir den nye farsotten, visstnok, og et og annet Trond Giske-oppslag som jo alltid er en farsott.