Debatt

Ønskebeina bak bardisken

Som triste minner om tapre, unge menn som aldri fikk sine nyttårsforsett eller lykkeønskninger oppfylt, henger de over 100 år gamle ønskebeina på rad og rekke over bardisken.

Bilde 1 av 3
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Historien som fortelles om ønskebeina på McSorley’s Old Ale House i New York, er at de skal ha blitt hengt opp av soldater som var innom på vei til første verdenskrig i Europa. Tanken var at de skulle komme tilbake og hente dem etter krigen. For mange ble det ikke sånn, og over tappekranene henger fortsatt ønskebeina som minner om tapte forsetter og lykkeønskninger som var forgjeves. Det er over 100 år siden disse tapre, unge menn forlot bardisken og USA på vei til den store krigen. De skulle kjempe for demokratiet, for ytringsfriheten og for at nye generasjoner skulle få et fritt, godt liv. Mest av alt drømte de nok om å komme helskinnet hjem igjen. Ønskebeina tilhørte noen av dem som aldri var så heldige.

Om du klarer å se mellom fingrene med at puben, i praksis en god, gammeldags saloon, ikke aksepterte kvinnelige gjester før 1970, er det meste med McSorley’s Old Ale House i New York ganske fascinerende. I det brune, gamle lokalet, med sagmugg på gulvet, sitter historien både i og på veggene. Blant gamle besøkende og stamgjester finnes tidligere presidenter som Abraham Lincoln, Ulysses S. Grant og Teddy Roosevelt, og så mange kunstnere, forfattere og idrettshelter (New York Rangers feiret sin siste NHL-triumf her i 1994) at det knapt er plass til å nevne alle. Fra veggene er ingenting rørt eller tatt ned på over 100 år. Gamle aviser, bilder, soldathjelmer og Houdinis ekte håndjern skaper en helt særegen stemning, men det er ønskebeina som gir klump i halsen.

Det er den tida på året der vi kjenner litt ekstra på klumper i halsen og alt vi har å være takknemlige for, men også hva vi ønsker og forventer av det nye året. Kong Harald snakket i sin nyttårstale om det han kalte «nedbrytende tale» og oppsummerte med at han håper vi i året som kommer skal møte hverandre med vennlighet. Vår tids skyttergraver finnes på internett, og sosiale medier er blitt et våpen for mennesker og regimer som aktivt gjør det de kan for å undergrave vestlige samfunns felles regelsett, objektive fakta og de institusjonene som kom for å hindre at nye generasjoner skulle måtte forlate sine hjem og ønskebein.

Be good or be gone, står det på veggen bak ønskebeina i New York. Budskapet om å oppføre seg godt er myntet på bargjestene som har sittet der fra 1854 til i dag. Som nyttårsforsett for den offentlige, demokratiske og frie samtale, den som noen har ofret sine liv for at vi skal kunne føre, er det heller ikke så verst. God fredag!

Mer fra: Debatt