Kultur

Om vindkraft, miljøvern og Zero

De fleste av oss er enige om at verdens og Norges forbruk av fossil energi må ned.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For de fleste land betyr det at både kraftforsyning og all annen energibruk må under lupen. Norge har en annen situasjon: Vår kraftforsyning har i 100 år vært ren og fornybar. Vår vannkraft gjør at Norge ligger på Europas fornybartopp! Ca. 66 % av vårt totale energiforbruk kommer fra vannkraft og vi oppfyller snart fornybardirektivets krav om 67,5 %.Derfor er vår utfordring mindre enn i andre land. Vi skal "bare" legge om den delen av vårt energiforbruk som ikke er knyttet til kraftproduksjon. Selvsagt krevende, men mulig ved kloke grep og politiske prioriteringer.

Vannkraft

Vannkraft har et betydelig potensial. Systemet har i dag en kapasitet på litt over 30 000 MW og produserer +/- 130 TWh pr år. I mange år har vi gjennomsnittlig produsert 4 Twh mer enn vi selv forbruker; i 2012 hele 18 TWh mer. Ved behov kan mer utbygges uten å røre vernede vassdrag - men det ligger store reserver, ca. 7,4 TWh, bare i oppgradering av dagens kraftverk. Energieffektivisering innebærer i tillegg besparelser i størrelsesorden 12-15 TWh (NOU 2012/9). Og økende nedbørsmengder i årene fremover vil fylle magasinene.

Hvorfor vindkraft?

Bransjen svarer at med de grønne sertifikatene gjelder det å utnytte markedsmulighetene og tjene penger. Vindkraft er "god business" (Havgul, november 2013). Greit nok, det er lov å utnytte de muligheter politikerne har gitt (selv om lønnsomheten faktisk er høyst tvilsom, med konkurser både her og der).

Zeros svar er mindre forståelig. Norge skal redde klimaet i verden/Europa ved at vindkraften bidrar til lavere CO2-utslipp. Zero vil derfor bygge like mange vindindustrianlegg som det er bensinstasjoner i Norge (Zero, november 2013). Hvordan kan Zero, som kaller seg en naturvernorganisasjon, forsvare at det skal bygges naturødeleggende og irreversible vindindustrianlegg i norske heier, fjell og skoger? Hvorfor tusenvis av opptil 200 meter høye og støyende vindturbiner, hundrevis av mil med veier og kraftlinjer til plage for mennesker og dyr - når vannkraften kan løse nettopp de utfordringer Zero er opptatt av? Hittil har ingen kunnet dokumentere at norsk vindkraft bidrar noe som helst til Europas klima. Kan Zero?

Et europeisk perspektiv

Året 2012 var et rekordår for CO2-utslipp fra tyske kullkraftverk, til tross for all vindkraften. I første halvår 2013 har "die Energiewende" ført til en økning av kullbrenning i Tyskland med 8%. I følge Der Spiegel, nr 43/2013 har alle vindkraft- og solcelleanlegg i Tyskland til sammen ikke redusert CO2-utslippet med et eneste gram. Slik vil det være inntil det utvikles systemer som takler disse kraftkildenes tilfeldige/væravhengige levering av kraft. Siden lagring av vindkraft ikke er mulig, vil markedet i Europa i lang tid være avhengig av balansekraft fra forurensende kull og gass.

Den som vil at Norge skal bidra til Europas klimautfordringer, får liten hjelp av norsk vindkraft! Ikke så mye av Zero heller, forresten...

Mer fra: Kultur