Oljens plass i en grønnere framtid

Er det oljen som skal gi oss verdiskaping framover? Eller er det på tide å se en grønnere framtid som den beste verdiskapingen vi kan få?

Nei og nei, for en fantastisk nyhet jeg våknet til i dag! Johan Sverdrup-feltet er en suksess, vi nordmenn kan se fram til enorme inntekter fra oljeproduksjonen i løpet av feltets levetid. Equinors konserndirektør Eldar Sætre og olje- og energiminister Terje Søviknes jubler om kapp. Ja, selv LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kaster seg med i gledesrusen. Til NRK snakker de om verdiskaping, velferd og sysselsetting - hurra!

Samtidig er landet vårt fortsatt nærmest i sjokk etter den verste tørkesommeren på over 70 år. Ekspertene er enige: det er klimaendringene som er årsaken.

Det Internasjonale Energibyrået (IEA) har slått fast at to tredjedeler av verdens reserver av kull, olje og gass må forbli i bakken hvis verden skal ha det minste håp om å begrense oppvarmingen til to grader. Sett i lys av det forundrer det meg at våre samfunnstopper kan uttrykke en så udelt, unison jubel over utsikten til fortsatt å marinere Norges økonomi i olje.

Jeg savner også de kritiske spørsmålene fra journalistene som har laget saken. Hva med et aldri så lite innspill om oljens plass i en grønnere framtid?

Det er skremmende å være en alminnelig, liten innbygger i et Norge hvor de som skal være blant de fremste av oss ser ut til å mangle evnen til å ha mer enn en tanke i hodet om gangen.