Nye blokker i Nye Moss

I den kommende valgkampen bør velgerne utfordre partiene til å tone flagg.

Velgerne i Nye Moss må forberede seg på nye, politiske blokkonstellasjoner etter valget i september.

I både Moss og Rygge er det i dag ordførere fra Arbeiderpartiet. Men i Rygge styrer Ap sammen med Sp, KrF og Venstre. I Moss er det SV og MDG som har styringen, sammen med Ap. Mens Rødt er et støtteparti for posisjonen.

Ved årets kommunevalg vil både Sp og Ny Kurs bli representert i Moss kommunestyre. Begge partiene vil trolig kapre velgere fra Arbeiderpartiet og Høyre.

Venstre og KrF, som begge gjør det svært dårlig på meningsmålingene for landet som helhet, vil ventelig gjøre det bedre lokalt, og dermed bli representert i det nye bystyret. Det er ikke lett å se for seg hva slags blokkdannelse det vil bli i Nye Moss.

På forhånd forventer de fleste at ordførervalget vil stå mellom Aps Hanne Tollerud og Høyres Harald Fløgstad. Men Ny Kurs har som mål å riste løs velgere fra begge de to store partiene. Og verken KrF eller Ny Kurs vil flagge hvilken ordførerkandidat de vil støtte.

Sannsynligvis er det flere partier som vil følge disse to partiene. MDG i Moss har allerede i inneværende periode flyttet seg fra høyre til venstre i det politiske landskapet.

Det ligger en helgardering i vurderingene til de partiene som ikke vil flagge hvilken blokk eller ordførerkandidat de ønsker å støtte. Det blir som å stille seg med ett bein i hver leir, og hoppe til den siden som kommer i posisjon. En slik situasjon legger opp til en gedigen hestehandel om posisjoner, noe som ofte trumfer den politikken partiene går til valg på.

Det eneste som i utgangspunktet er klart, er at SV og Rødt vil støtte en ordfører fra venstresiden, mens Frp og Høyre vil sikre en borgerlig ordfører.

Det blir 49 representanter i det nye kommunestyret. Da blir det førstemann til 25 representanter som vinner valget. Problemet er at det vil bli flere typer konstellasjoner som kan gi flertall. I den kommende valgkampen bør velgerne utfordre partiene til å tone flagg.