TREKKER PÅ SKULDRENE: Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap). FOTO: FREDRIK BJERKNES

Ny lysfontene

Klassekampen skriver om Aps jakt på et nytt regjeringsalternativ. KrF og Senterpartiet kan se fram til langvarig kurtise. Alt dette er grei skuring. Mer oppsiktsvekkende er det at Ap-nestleder Trond Giske allerede har avholdt navnedag for det ufødte alternativet.

«Jeg tror på en trafikklys-koalisjon i Norge i framtida: Rødt, gult og grønt», sier han– og sikter da til røde Ap, gule KrF og grønne Sp. Utsagnet er et klart brudd med norsk tradisjon. Det er journalistenes oppgave å gi regjeringsalternativer teite navn vi kan lage tøysete ordspill av. Mediebransjen er fortsatt ikke så nedbemannet at vi er ute av stand til å ta på oss denne oppgaven.

Landets politiske ledere må gjerne ha meninger om hva regjeringene deres skal hete, men det er ikke de som bestemmer slikt: Den rødgrønne regjeringen ville hete solidaritetsregjeringen. Det gikk ikke. De blåblå vil helst hete Høyre-Frp-regjeringen. Håpløst. Bondevik II ville hete Samarbeidsregjeringen. Særlig. Og alle husker vel gymkameratene i Oslo bystyre? Ikke det?

Men denne gangen er forslaget fra politisk hold til å leve med. Og vel så det. La oss slå det offisielt fast, først som sist: En eventuell Ap/KrF/Sp-regjering i 2017 får herved navnet Trafikklys-alliansen. At Ap dermed tar på seg rollen som bremsekloss, hinder og obstruksjonsspesialist får bare være. Det nølende, verken-eller gule lyset fra KrF kan i grunnen passe fint. Og Senterpartiet vil sikkert trives i rollen som tut og kjør-partiet.

Giske skal ha stor takk for dette utspillet. Mulighetene innen ordspill, fotomuligheter og artig grafisk design er nesten grenseløse. «Ap kjører på gult», kan vi skrive når KrF overkjøres (høhø) eller parkeres (knis). «Hva skal vi tenke om en regjering som sier stopp, vent og kjør – samtidig?!», kan opposisjonen påpeke når politikken blir utydelig og rar. «Ap venter på grønt lys fra Sp». «Stygg møteulykke da KrF tok til venstre på gult». «Røde-Jonas skaper store forsinkelser». Hvis Miljøpartiet i tillegg kommer på vippen, får vi bonusmulighetene «Venter på grønn mann» og «Gikk på rødt». Dette blir bra.