Tottenham Hotspur Stadium. Prislapp: 11 milliarder kroner. FOTO: ANDREW COULDRIDGE/NTB SCANPIX

Ny identitet

Tottenham har åpnet sin nye stadion. Prislapp: Grovt regnet en milliard kroner pr. spiller i startelleveren.

Elleve milliarder er den foreløpige prisen, eller mer enn hva hele anleggsutbyggingen i forbindelse med Lillehammer-OL kostet.

Den så jo flott ut. Og som den tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt sa under åpningen: «Det ser ut som et romskip har landet i kebab-land». Dette er en nedslitt del av London. Men bydelen har fått byens nest største arena, bak Wembley. Og er den nest største arenaen i Premier League, bak Manchester Uniteds Old Trafford.

Foreløpig heter arenaen «Tottenham Hotspur Stadium», men det vet alle bare er et foreløpig navn inntil navnesponsoren er på plass. Noen supportere vil kalle den «New White Hart Lane», ettersom gressplenen ligger på nesten samme sted som den forrige.

Navn på fotballarenaer er en evig runddans som handler om følelser og identitet. Mange ville kalle Vålerengas nye stadion for nettopp det: Vålerenga stadion. Men Intility kjøpte navnet og nå er det i ferd med å bli en del av dagligtalen blant dem som beveger seg dit.

Søndag skal Vålerenga møte Kristiansund på noe så enkelt som Kristiansund stadion. Men det er Sparebank 1 Nordvest som har kjøpt navnerettighetene. Men de ville ikke ta navnet sjøl, de ville knytte navnet til geografi og bypatriotisme i motsetning til nabobyen Molde der man endte opp med Aker Stadion.

Penga rår. Det vet Tottenham og det vet Vålerenga. Det vet alle som driver med fotball. Skeids nyoppussede hjemmebane heter nå «OBOS Idrettspark Nordre Åsen».

I morgen gjør Mjøndalen comeback i Eliteserien. Nostalgikerne forbinder klubben med «Nedre Eiker», men da de kom opp i Eliteserien i 2015 var navnet «Isachsen stadion». Nå er det bygd leiligheter rundt hele anlegget og nå er navnet «Consto Arena». Blir det navnet etablert i dagligtalen?