Caroline Graham Hansen (t.v.) og Ada Hegerberg skulle skyte Norge til EM-suksess. Slik gikk det ikke.

Norsk duell på øverste nivå

Ada Hegerberg mot Caroline Graham Hansen i tidenes største klubbkamp for kvinner.

 

Intet mindre. Det er jo nesten synd denne duellen mellom Lyon og Wolfsburg torsdag må spilles på «bortgjemte» Valerij Lobanovskij stadion i Kiev fordi den i praksis er forspillet til lørdagens finale mellom Liverpool og Real Madrid.

Men vi snakker om en mesterligafinale der hvert lags viktigste spiss er norsk. Som kommer fra henholdsvis Sunndalsøra (Ada) og Tåsen i Oslo (Caroline). Født i samme år, 1995. Caroline er fem måneder eldre. Men er hun bedre?

Dette var det norske superparet som skulle skyte Norge til EM-suksess i Nederland i fjor. Det ble komplett fiasko. Og etter mesterskapet tok Ada Hegerberg et mye omtalt oppgjør med landslagsledelsen og takket for seg. Og står utenfor ennå. Samspillet med Graham Hansen ble aldri forløst. Og de to ble aldri noen nære venner selv om de er jevngamle og har vært på utallige landslagssamlinger. De har knapt snakket sammen etter EM i fjor.

Ada Hegerberg og Lyon har vunnet mesterligaen to år på rad etter en unik evne til å avgjøre jevne kamper. I finalen for to år siden var også Wolfsburg motstander, men den tidligere Lyn-spilleren satt på tribunen med skade. Nå er hun der hun skal være.

Landslagssjef Martin Sjögren sitter ringside i Kiev torsdag kveld. Han undrer seg kanskje over hvorfor han ikke fikk dem til å fungere sammen på landslaget? Var det kjemi? Feil roller? For det er to høyst ulike spillertyper vi får se. Både mentaliteten, teknikken og væremåten er forskjellig.

Ada Hegerberg er kraftspissen som har sin styrke i å være på rett sted til rett tid. Det er en egenskap i fotball. Med sin hurtige teknikk evner hun å avslutte det tidelet raskere som skal til for å overrumple keeper. Som individualist skiller hun seg ikke veldig ut, verken i fart eller dribleferdigheter. Hennes unike styrke er å score mål. Derfor er hun toppscorer i årets mesterliga med sine 14 mål.

Caroline Graham Hansen har noen unike tekniske egenskaper som kommer til sin rett når hun kommer rettvendt mot mål. Da har hun et repertoar som kan finte ut samtlige motstandere. Hun har et langt steg som gjør at det ser ut som bevegelsene hennes er saktere enn det de er. Hun kan være en større artist enn Ada. Men Ada er en mer klinisk målscorer.

Carolines store utforfdrimng har vært alle skadene, både fysisk og hvordan håndtere det mentalt. Nå er hun skadefri, avgjorde den tyske cupfinalen i pinsen og er i sin første mesterligafinale.

Kanskje vi får en norsk matchvinner. Vi får bare helt sikkert en norsk vinner.

FAKTA

Slik tok lagene seg til kvinnenes mesterligafinale i Kiev torsdag:

Wolfsburg (Tyskland)

16-delsfinale: Atlético Madrid (Spania) 3-0 (b), 12-2 (h)

Åttedelsfinale: Fiorentina (Italia) 4-0 (b), 3-3 (h)

Kvartfinale: Slavia Praha (Tsjekkia) 5-0 (h), 1-1 (b)

Semifinale: Chelsea (England) 3-0 (b), 2-0 (h)

Lyon (Frankrike)

16-delsfinale: Medyk Konin (Polen) 5-0 (b), 9-0 (h)

Åttedelsfinale: BIIK-Kazygurt (Kasakhstan) 7-0 (b), 9-0 (h)

Kvartfinale: Barcelona (Spania) 2-1 (h), 1-0 (b)

Semifinale: Manchester C. (England) 0-0 (b), 1-0 (h).