Norges fremtid står sist i køen

Jeg, som fulltidsstudent ved en privat høyskole, med en deltidsjobb hvor jeg i februar jobbet 80 timer, skal få æren av å få ta opp enda mer studielån.

Kjære Henrik Asheim.

Jeg er skuespillerstudent, og har ett år igjen av utdannelsen min. Min hverdag ble, som for de fleste av oss, snudd på hodet for noen uker siden.

Etter mange søvnløse netter og spørsmål rundt hvordan jeg og mine medstudenter skal klare oss økonomisk fremover, kom det i går endelig et svar. Det ble i dag bestemt at fulltidsstudenter skal få utbetalt 27.500 kr den 15. april, altså det resterende av studiestøtten for vårsemesteret.

Flott! Dette kan hjelpe mange, men kun for en kort periode fremover. Støtten er ikke økt og vi får bare et forskudd på en månedlig studiestøtte som for mange ikke dekker husleien en gang.

Men, i tillegg til denne støtten skal studenter som er permittert fra jobb også få muligheten til å søke om et nytt lån på 26.000 kr. Dette er ikke hjelp.

Jeg, som fulltidsstudent ved en privat høyskole, som har en deltidsjobb hvor jeg i februar jobbet 80 timer, skal få æren av å få ta opp enda mer studielån. Så utrolig heldig jeg er! 

Jeg har kolleger som jobber like mye som det jeg gjør. Vi betaler omtrent samme skatt og har lik lønn. Forskjellen er bare at de får hjelp fra NAV, mens jeg må klare meg omtrent på egenhånd. Hvorfor skal jeg låne penger for å overleve en krise, mens andre skal få pengene gratis? Skal det straffe seg å ta en utdannelse?

Som student lever man en hverdag hvor det er lite penger å ta av, og dette nye lånet vi er så heldige å få, det hjelper ikke akkurat på økonomien. Vi flytter bare problemet litt lenger frem i tid. 

Asheim, du sier du forstår at vi gjerne ønsker oss en stipendordning på dette, men for at pengene skal komme raskt nok så må det utbetales som et lån.

Du sier også at studentene får mange goder som lån, stipend, rabatter og gratis skole. For det første: jeg går på en privat høyskole hvor jeg betaler store summer, for å få en utdannelse det dessverre ikke er så mange andre steder jeg kan få. For det andre: alle de som nå sitter hjemme og er permittert fra jobbene sine, de fikk da alle disse godene og gratis utdannelse en gang i tiden de også?

Videre sier du at lånet ikke vil ha noen konsekvenser for oss før vi skal begynne å betale ned på lånet.  Okei, fordi dette ikke vil ha noen konsekvenser akkurat NÅ da skal det gå fint?

Jeg har litt over ett år igjen av min bachelor. Etter dette skal jeg ut i en fryktelig usikker bransje hvor jeg på ingen måte er sikret hverken fast eller god inntekt. Mener du fortsatt at jeg ikke skal tenke på hvilke konsekvenser et ekstra lån vil ha for meg?

Studenter er like fullverdige arbeidstakere som mange andre i landet vårt.

De fleste jobber rævva av seg for å få endene til å møtes, og er helt avhengige av inntekten de får fra deltidsjobben sin. At vi skal nedprioriteres så kraftig som det nå har blitt gjort, det er skammelig.

Norges fremtid står sist i køen. Vi går på skole fra 9-17 hver dag og jobber flere dager i uken etter skoletid. Vi betaler skatt av lønnen vi tjener, bidrar til samfunnet og allikevel er det vi som skal trekke det minste strået. Vi spytter inn penger til felleskassa, men når krisen kommer da skal vi få et tilbud om mer lån. 

Jeg vet ikke hva du tror, men det er ikke sånn at jeg jobber 80 timer i måneden ved siden av fulltidsstudiet mitt for moro skyld.  Ja, Henrik, det er sikkert mange permitterte som sitter hjemme og tenker at dette var en helt fin løsning for studentene. Fordi de allerede får økonomisk hjelp fra lånekassen.

Men jeg håper så inderlig at det er enda fler permitterte som sitter hjemme og husker på hvor trangt det var økonomisk, hvordan de slet for å få endene til å møtes og hvilke goder de også fikk da de trengte det mest, som nå skjønner at dette er på absolutt ingen måte en god løsning. 

Jeg lurer på hvordan det skulle blitt hvis alle studentene i Norge bare sluttet å betale skatt for arbeidet de gjør ved siden av studiene? 

Takk for kredittkortet Henrik, setter virkelig stor pris på det.