Debatt

Norge utvikler akvakultur ved Volga – et bidrag til FNs bærekraftsmål?

Den russiske delrepublikken Tatarstan ved Volga – den største elva i Europa – ønsker å utvikle akvakultur ved hjelp av norsk kompetanse på fiskeoppdrett i lukkede anlegg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Volga-akvaseminar debuterer i Kazan, ”Russia’s third capital”

Den 5. desember 2017 arrangerte Innovasjon Norge i Moskva, i samarbeid med Tatarstan handelskammer, det første norsk-russiske fellesseminaret om akvakultur. Hotel Ramada i Kazan var arena for utveksling av erfaringer fra fiskeoppdrettnæringen og diskusjon om prioriterte samarbeidsområder mellom Norge og Tatarstan.
Deltakerne i Kazan-seminaret representerte både offentlige sektor og næringslivet. Blant dem var Frode Mo – avdelingsleder i Innovasjon Norge i Russland, Kirsti Henriksen – Nærings- og fiskeriråd, Radina Trengereid – spesialutsending for utdanning, forskning og teknologi ved Den norske ambassaden i Moskva. Blant norske forskere i Kazan kan vi nevne Amund Måge, som er marin direktør ved Universitetet i Bergen. Han deltok med foredraget ”Universitetet i Bergen sin aktivitet innen internasjonal bærekraftig akvakultur, utdanning, forskning, innovasjon og teknologioverføring”. Til stede var også Jo Espen Tau Strand og Tatyana Savinova fra Universitetet i Tromsø,  Jelena Kolarevic fra Nofima. Norske bedrifter som deltok i Kazan-seminaret var Akvaplan-niva AS, AquaOptima AS, Nofitech AS, NORAS Watertech AS, Sigra Group, Skretting AS og Teknotherm Marine AS.

Vekstpotensialet er stort som Volga selv

Tatarstan har vesentlige oljeressurser. Romashkinskoye-feltet er det største, der oljeselskapet PJSC Tatneft er operatør. Et dusin private bedrifter i det lokale næringslivet har signalisert at de kommer til å investere fra 800 millioner til 1 milliard RUB hver i Volga-akvakultur. Dette tilsvarer 115 til 140 millioner NOK. Med andre ord, det finst både vilje og evne til å investere i bygging av lukkede anlegg i Tatarstan, selv om fremtidig fiskeoppdrett i den russiske republikken, som er uten kystlinje, neppe kan konkurrere på verdensbasis med oppdrettsnæringen i Norge.
Kazan er en fire byer langs Volga med en befolkning på mer enn en million. I tillegg kommer store byer som Nizjnij Novgorod, Samara og Volgograd. Dette betyr at kjøpekraften og vekstpotensialet i Volga-regionen er tilfredsstillende.
Med akva-seminaret i Kazan har nordmenn og tatarer etablert et nettverk som har økonomisk potensiale og som kan bidra til større satsing på klimavennlig og sunn mat, i tråd med FNs bærekraftsmål. Dette nettverket er i så måte et konkret uttrykk for oppdrettsnæringens ambisjoner for norsk havbruk, slik det for eksempel er formulert av Geir Ove Ystmark og Jon Arne Grøttum i Dagsavisen tidligere i år: ”Havbruk kan bli Norges viktigste bidrag til at FN når sine bærekraftsmål og være en viktig og konkret støtte til å øke produksjonen av klimavennlig og sunn mat også i andre land”.

Bychkova Lubov, business development manager, Innovasjon Norge i Moskva
Petrov Alexander, tidligere prosjektleder Norges Eksportråd i Moskva

Foto: Kazan 2017 - Kartmov t.v. og Børge Søraas t.h. (CEO - Senior Advisor, MSc Fish Biology fra AquaOptima AS). Copyright: Innovasjon Norge i Russland CC BY-ND 2.0

Mer fra: Debatt