Norge har sendt fire barn til krig i Jemen

Frp mener det vil være som å kjøre en kniv inn i ryggen på dem å hente barna hjem igjen.

Den kjente forskeren og Jemen-eksperten Stig Jarle Hansen uttaler til Bergens Tidende:

«Det er et stort paradoks at de er sendt tilbake. På det tidspunktet de ble sendt ut, burde Norge som stat vært klar over at det var en overhengende fare for at det ville gå slik som det har gjort.»

«Gå slik som det har gjort». Hansen refererer til spenningen mellom president Hadi, som har måttet rømme landet, og houtiene i Jemen. Saudi-Arabia har nå fått med seg flere andre land og gått til krig mot houti-militsen. Hansen stiller seg spørrende til hvor godt norske myndigheter følger med, når det ikke ble tatt med i betraktningen at hovedstaden var overtatt av houtiene. Det burde vært et klart signal om alvoret i situasjonen.

Frøy Gudbrandsen, journalist i Bergens Tidende, skrev den 22. november i fjor, i forbindelse med at hun dekket Shaimaas vei ut av Norge:

«Jemen har vært i en borgerkrigsliknende tilstand i flere år. Siden opprørere tok kontroll over hovedstaden i september, har landet vært ustabilt. I år som i fjor kåret World Economic Forum Jemen til landet med størst kjønnsforskjeller. Kvinners grunnleggende rettigheter blir systematisk krenket.»

Alt dette visste journalist Frøy Gudbrandsen i november i fjor. Visste hun virkelig mer enn norske utlendingsmyndigheter? Eller valgte norske myndigheter bevisst å se bort fra situasjonen i Jemen? Selvfølgelig visste de. De har plikt til å vite.

Frøy Gudbrandsen var også vitne til hvordan Shaimaa nølte med å forlate huset sitt. Hun hadde vært sju år i Norge. Hun så hvordan Shaimaa kastet seg på senga si og hulket.

Nå vet vi ingenting om Shaimaa og hennes tre yngre søsken. Har keisersnittsåret til mora deres grodd? Hun fødte sitt 4. barn for bare noen uker siden. Har de nok mat? Hører de bombene om natta, er de kanskje livredde?

Ja, det tror jeg de er. Jeg tror de er livredde, og jeg tror de mangler helt elementære ting man trenger for å leve. Hittil har de bodd i en leilighet uten innlagt vann. De er ikke trygge.

Jørgen Lohne skriver i Aftenposten den 30.03:

“Kina henter sine borgere i Jemen med krigsskip. Utlendinger evakuerer, og de jemenitter som kan, gjør som Fahd Al Shoharys familie: De rømmer byene til familie på landsbygda, mens mange sivile blir drept i saudiske flyangrep.”

Norge har begått et av de verste overgrepene som kan gjøres mot fire barn og deres mor. De ble sendt etter sju år i Norge til et av de verste landene for kvinner å leve i. Og Norge sendte dem, med vitende og vilje, rett inn i en krig. Norge har sendt barn inn i en krig. Du kan si din mening om det her.

For Frp vil det være som å kjøre en kniv inn i ryggen på dem å hente denne familien tilbake til Norge. Hva mener du, Erna Solberg?