Debatt

Norge bør satse på karbonfangst på Klemetsrud

Nettopp fordi markedet foreløpig ikke løser dette globale fellesproblemet, trenger vi statlig satsing på karbonfangst på Klemetsrud.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet sammen med Frode Jacobsen –  gruppeleder Ap, Harald Nissen – gruppeleder MDG, Erik Lunde – gruppeleder KRF, Sunniva Holmås Eidsvoll – gruppeleder SV, Eivor Evensrud –gruppeleder Rødt, Hallstein Bjercke – gruppeleder Venstre, Eirik Lae Solberg – gruppeleder Høyre

Norges største anlegg for fjernvarme og energigjenvinning ligger på Klemetsrud i Oslo.  375 000 tonn avfall gjøres hvert år om til kraft og varme for over 5000 kunder. Forbrenning av sortert restavfall med energigjenvinning er en god og effektiv miljøløsning. Energigjenvinning med utnyttelse av spillvarmen til strømproduksjon og fjernvarme gir i seg selv betydelig reduserte utslipp av klimagasser. Nå er tiden kommet for å kutte utslippene der helt.

Klemetsrud er en av tre kandidater for Regjeringens satsing på karbonfangst og lagring, som skal presenteres om få dager.  I vår skal Stortinget ta stilling til hvilke av de tre kandidatene som skal være med videre. Dette er hvorfor det bør satses på Klemetsrud:

Klemetsrud er Oslos desidert største, og dermed ett av Norges største, punktutslipp av klimagasser, brutto rundt 400 000 tonn CO2 per år. Skal Oslo og Norge nå sin langsiktige klimamål, er det ingen vei utenom å bli kvitt disse utslippene.

Utslippene fra Klemetsrud kommer fra energigjenvinning av avfall. Globalt er avfall et stort og voksende miljøproblem. Verdens befolkning vokser, og verdens byer vokser. Det deponeres 1,3 milliarder tonn søppel i verden hvert år. Dette tallet vil dobles innen 2025. Det meste havner på fyllinger med store klima- og miljøutslipp og helseskader som følger. Potensialet for reduksjon av klimagasser i den globale avfallssektoren er enorm. I første omgang ved å erstatte fyllinger med avfallsforbrenningsanlegg, dernest ved å bygge karbonfangst på både eksisterende og nye anlegg.

Fortum Oslo Varme bruker betydelige ressurser for å lykkes med fangstprosjektet på Klemetsrud. Fortum har stor kompetanse på å etablere og drive komplekse industrianlegg verden over og har som langsiktig strategisk satsing å utvikle løsninger for bærekraftige byer. Karbonfangst er en viktig teknologi med et betydelig forretningspotensial. Bare i Europa er det identifisert nærmere 400 energigjenvinningsanlegg som kan være aktuelle for overføring av teknologi fra Klemetsrud.

FNs klimapanel understreker at uten karbon-negative teknologier, altså teknologier som bidrar til å fjerne CO2 fra atmosfæren, klarer vi ikke å nå 2-gradersmålet.  Mer enn halvparten av utslippene fra Klemetsrud er fra biologisk materiale som dermed gir karbonnegativ effekt på utslippene. CO2 tas ut av det naturlige kretsløpet og plasseres i bakken.  Dette er det motsatte av hva som skjer når vi driver olje- og gassproduksjon.

Lykkes vi på Klemetsrud, ligger det fast i aksjonæravtalen mellom Oslo kommune og Fortum at et kompetansesenter på CCS skal ligge i Oslo. Anlegget har vært en del av Oslos infrastruktur i 40 år, og vil være det i all overskuelig fremtid. Det sikrer at resultatene, arbeidsplassene og teknologien forblir i Norge.  Det betyr at med karbonfangst på Klemetsrud, får vi både kuttet lokale utslipp, og vi får et senter for grønne, høyteknologiske arbeidsplasser her i landet.  Karbonfangst på Klemetsrud handler derfor om mer enn bare Klemetsrud.

Det pågår en debatt mellom dem som har tro på karbonfangst- og lagring, og dem som ikke har tro på denne teknologien. Det er i den debatten viktig å skille mellom karbonfangst i kraftsektoren og karbonfangst i sektorer der vi ikke har noe alternativ. I kraftsektoren kan vi være teknologioptimister og tro at utviklingen i fornybar kraft blir så sterk at karbonfangst i noe omfang aldri blir noe av. Men avfall – i motsetning til fossil energi – kan ikke fases ut.  Her trenger vi karbonfangst.

Karbonfangst er dyrt. Men det er altså nødvendig, skal vi lykkes i det internasjonale klimaarbeidet. Hadde det vært billig, hadde vi ikke behøvd at staten engasjerte seg i dette løftet. Da hadde markedet ordnet opp selv. Men nettopp fordi markedet foreløpig ikke løser dette globale fellesproblemet, trenger vi statlig satsing på karbonfangst på Klemetsrud.

Mer fra: Debatt