Debatt

Noen lyver i Sp

Ti mektige menn holder kjeft om sextrakassering.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Senterpartiet har pådratt seg et kjempeproblem etter at den grove SMS-en til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete ble kjent. Ti menn fra Trøndelag på hyttetur, åtte av dem sentrale Sp-politikere, hevder at de ikke vet hvem av dem det var som sendte meldingen «Vi har lyst på fitta di» til Navarsete en lørdagsnatt i februar 2016. Det er ingen som tror at de ikke vet. En eller flere lyver.

Meldingen ble sendt fra mobilen til Morten Søberg, tidligere statssekretær for Senterpartiet. Han nekter for at det var han som sendte den. Hvis Søberg snakker sant, må det være en av de ni andre som rappet mobilen til Søberg og sendte meldingen da Søberg var på do og lot mobilen bli liggende igjen på bordet. Historien lyder som et oppspill til en TV-serie om sex, krim og politikk i et mannsdominert trøndermiljø med fest og grove kvinnehistorier.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gjort en elendig jobb med å komme til bunns i saken. I de to årene som har gått siden meldingen ble sendt, har han tatt noen telefoner uten å få vite noen ting. En dreven etterforsker hadde fått de ti mennene til å bryte sammen og tilstå i løpet av ti minutter. Saken er nå overlatt Sps generalsekretær Knut M. Olsen.

Mens vi venter på Olsens oppklaring, vokser skandalen. Kjersti Toppe (Sp) har fått nok. Hun krever at den som sendte meldingen til Navarsete står fram. «Dette er en ganske fryktelig sak for Liv Signe og partiet. Det er uakseptabelt at slikt skjer på toppen av norsk politikk», sa Toppe til NRK. Senterkvinnenes leder Beate Marie Dahl Eide reagerer også sterkt. Slik oppførsel er uakseptabel, og det skal sterk rygg til å tåle det som Liv Signe har vært utsatt for, sa hun til Dagsavisen.

Kvinnene har rett. Saken er meget alvorlig. Det handler om sextrakassering og grov kvinnediskriminering av en partifelle som allerede har lidd mye for sitt engasjement for Sp.

Dette er ikke en hvilken som helst guttegjeng på hyttetur. Det er den harde trønderkjernen i Sp som bidro til at Liv Signe Navarsete måtte gi seg som partileder etter valget i 2013. Med på turen var blant andre nestleder Ola Borten Moe og hans våpendrager, Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes, og Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

Ola Borten Moe spilte en hovedrolle i jakten på Navarsete før og etter stortingsvalget i 2013. Som nestleder så Borten Moe seg den gangen i rollen som ny partileder. Navarsete fikk hovedskylda for valgnederlaget. Resultatet 5,5 prosent var det dårligste i partiets historie. Partiet eksploderte deretter i en nådeløs valgkamp. Kritikken haglet mot Navarsete. På nyåret 2014 orket hun ikke mer. Hun sa hun ville trekke seg som leder på et ekstraordinært landsmøte. Navarsete ba samtidig hele sentralstyret stille sin plasser til disposisjon. Partiet trengte en helt ny toppledelse. Etter Navarsetes mening måtte nestleder Ola Borten Moe vekk. Han var en del av partiets problem.

Borten Moe ville ikke gå. Også den andre nestlederen Trygve Slagsvold Vedum beit seg fast. Det lå an til en klassisk maktkamp mellom to menn om ledervervet.

To kvinner dukket plutselig opp. Marit Arnstad meldte seg til tjeneste. Ikke som ny partileder, men som parlamentarisk leder. Den ukjente Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus utfordret Borten Moe som første nestleder. Hun tapte for Borten Moe, men fikk jobben som andre nestleder.

Det var heldig for Sp at Borten Moe tapte kampen mot Trygve Slagsvold Vedum om Sp-tronen. Vedum som leder med Marit Arnstad som parlamentarisk leder, fikk partiet som lå med brukket rygg, opp å stå. Stortingsvalget i fjor høst ble en triumf for Sp og duoen Vedum og Arnstad.

Liv Signe Navarsete sier hun oppfatter meldingen som at disse mennene vil «minne meg på at jeg er en dritt». Det seksuelle med meldingen gjør den mer påtrengende og slemmere. «Du skjønner at her har du vært et tema, og det har ikke vært på en hyggelig måte. Jeg har hørt at jeg har vært omtalt svært negativt i dette miljøet på andre fester også».

Da metoo-kampanjen traff partiene med voldsom kraft ved juletider, virket det utad som om Sp hadde sluppet heldig fra det. Nå viser det seg at partiledelsen har skjult sjikanen av Navarsete i to år.

Som VG skrev på lederplass må sexmeldingen være ekstremt pinlig for Ola Borten Moe. Få dager før Nationen avslørte saken rettet han sin moralske pekefinger mot Trine Skei Grande for hennes forklaring om hva som hadde skjedde under Borten Moes bryllup.

Sannheten om Sp-gutta på hyttetur må på bordet. Det er ikke bare Sps omdømme som har fått en kraftig smell. Etter varslersakene og Skei Grande i åkeren har politikkens omdømme i sin alminnelighet fått en ny smell.

Mer fra: Debatt