Kultur

Nei til husarrest

Hva om vi forbyr noe vi misliker og oppnår at det skjer noe vi misliker enda mer eller det motsatte?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det finnes ulike former for etikk. En fokuserer på opphavspersonens intensjoner, en annen på selv handlingen, en tredje ser på konsekvensen av handlingen. I diskusjonen om niqab bør vi ikke bare spørre oss selv hva som er rett i seg selv, men også spørre om konsekvensene av et slikt lovforbud: Hva om vi forbyr noe vi misliker og oppnår at det skjer noe vi misliker enda mer eller det motsatte?

Debatten om niqab-forbud har blusset opp etter at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg forrige uke besluttet at det franske forbudet ikke er i strid med menneskerettighetene. Høyre har nå åpnet for å revurdere sitt syn på forbud mot heldekkende plag. Da partiet var imot, var det med begrunnelsen at niqab ikke var noe utbredt fenomen i Norge. Det er det fortsatt ikke. (Ei heller i Frankrike). Men nå er partiet i regjering med Frp og til NTB sier statsminister Erna Solberg at det er en viktig verdi for henne å kunne se mennesker hun snakker med.

Det siste er i beste fall et vikarierende motiv. Skal regjeringen bekjempe det den oppfatter som ukultur, bør den kalle en spade for en spade og være presise i argumentasjonen. Problemet med niqab, uavhengig av om fenomenet er lite eller stort, er at mange kvinner blir tvunget til å iføre seg plagget av menn, ut fra en misforstått religionslojalitet. Mennene er problemet, ikke kvinnene.

Dette lovforslaget kan ikke ses løsrevet fra konsekvensene. I Frankrike, som har et forbud mot å bruke heldekkende plagg i offentligheten, har ikke mange kvinner sluttet å gå ut med niqab. De har sluttet å gå ut eller blitt lovbrytere. Så langt er ingen blitt bøtelagt. Dermed har man ikke bare bommet på intensjonen bak forslaget - nemlig å motarbeide et bakstreversk menneskesyn - man har ytterligere lagt stein til byrden for kvinnene. Et forbud er en dårlig idé.

Mer fra: Kultur