Når bilene brenner

Hver bilbrann er et signal om å åpne opp fritidsklubbene som er stengt og få ungdomsarbeidere ut på gata igjen.

Ingen ungdom ønsker å brenne biler. Ungdommene vil ha et trygt miljø. De vil ha det gøy, finne noen å prate med og en framtid de ser fram mot i håp og glede. Det vi ser i Oslo nå er ikke ”svenske tilstander”, vi ser konkrete resultat av dårlige løsninger, sosiale problem som er i ferd med å bli ordensproblem. Hver bilbrann er et signal om å åpne opp fritidsklubbene som er stengt og få ungdomsarbeidere ut på gata igjen.

For 20 år siden var jeg ungdomsarbeider på Romsås. For de fleste var fritidsklubben et godt sted å treffes med biljard, kiosk, disco og voksne som hadde tid. Feltteamet var rundt i bydelen dag og kveld og kjente ungdommenes liv der. Vi kjente stedene der noe skjedde, eller var i ferd med å skje. Vi var noen å snakke med, et sted ungdom kunne gå med de tyngste historiene et ungt menneske kan bære.

Bydelene i dalen hadde gode tilbud og god kontakt med ungdom. Da Paris eksploderte i opptøyer på slutten av 90-tallet snakket vi med ungdom om dette, “kan dette skjer her?” spurte vi. “Nei, her kan ikke det skje” sa ungdommene.

Vi som jobbet langs Vestlibanen kjente nabobydelene også, blant dem Vestli hvor vi nå ser det noen kaller ”svenske tilstander”. Som ”fersk” ungdomsarbeider på 90-tallet var jeg flere ganger på Vestli for hjelp og inspirasjon. Der hadde de mange gode tiltak som traff ungdom og ble satt pris på av befolkningen, men det begynner å bli lenge siden nå. For 4-5 år siden ble Vestli aktivitetshus stengt, dansefyrtårnet «The Planet» flyttet ut, og ungdomstilbudet i Fossum aktivitetshus nedlagt. Folk protesterte og sa at det ikke var lurt, men Oslo kommune ville heller spare penger. Kanskje sparte man penger noen påfølgende budsjettår, men lurt var det ikke.

Oslo kommune må gjenopprette fritidsklubbene og feltteamene som er lagt ned. En klubb og noen feltarbeidere er en billig investering når vi ser resultatene av å la være, men noe koster det, de pengene må på bordet. Det bør ikke brenne flere biler før det skjer.