Debatt

Musikken som undertrykker

Musikk kan være underholdning til fest, til dans, til avslapping. Men hvor mye skal man tåle av tilsynelatende harmløs "guttepreik"?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Likestilling - likeverd

Norge rangeres som det tredje beste landet i verden når World Economic Forum lanserte deres rapport om likestilling i 42 land. Her har de sett på statistikk innen fire felt; utdanning, helse, deltakelse i politikk og i økonomien.
Men likestilling handler om mer enn lik lønn og like rettigheter. Det handler om likeverd.
Dette er kvinnekampens kanskje tyngste kamp – den sosiale maktubalansen.
Vi slåss mot kjønnsroller fra barna så vidt har begynt i barnehage og ser hvordan menneskeskapte barrierer reiser seg jo eldre de blir.
Vold og seksuell trakassering er et folkehelseproblem og det som har blitt en selvfølgelig objektiveringen av kvinnekroppen, særlig i vestlig populærkultur fostrer frem holdninger der undertrykking og misbruk av kvinner er greit, eller i beste fall i gråsonen.
Det er det ikke!

Musikkens makt

Kunst og kultur er en del av den offentlige samtalen og vil alltid stå som en kommentar til sin tid, enten det er intensjonen eller ei.
Og musikk har makt til å påvirke.
Russelåter har blitt big business og de siste årene har flere toppet hitlistene.
Det er lett å sammenlikne russelåter med punk, der musikken skal være ungdommenes talerør. Men der slutter likhetene. Punken skal sparke oppover, mot makta og det etablerte – ikke angripe sine egne.
Det som kanskje er ment som harmløs moro underbygger og viderefører holdninger der kvinner er mindre verdt og i tilfeller som låta til russenbussen Playboy2017 kan det være direkte farlig, der det snakkes om seksuell omgang med mindreårige og ”sovende” – altså overgrep og voldtekt. Ikke bare er det nedverdigende mot kvinner – det er imot norsk og internasjonal lov.

Boys will be boys

Enten det er russebusser som bestiller låter med slike tema eller lukkede facebookgrupper der man kan ”jazze” fritt med gutta må vi gjøre noe med måten man tillater seg å omtale jenter og kvinner på.
Det finnes ikke noe slikt som lukkede fora lenger og alle har et ansvar for å formidle sunne og ikke minst saklige holdninger til generasjonene etter oss.
Er ”locker room talk” ensbetydende med kvinneundertrykkelse? Finner alle gutta seg hjemme i en kultur som forsterker holdninger om at kvinner er mindre verdt enn menn?
Det er greit å prate om sex, å skryte til kompisene om sex og synge, rappe, lage filmer og skrive bøker om sex.
Men ikke gjør det på bekostning av jentene!
Så oppfordrer vi alle jentene som skal være med på russefeiringa, enten du er russ selv eller får bli med å ”rulle” – finn dere heng med de fine gutta som ser på deg som likeverdige og behandler deg med respekt – for de finnes det også mange av der ute.
Vi ønsker russen 2017 en god russefeiring!
Gratulerer med kvinnedagen!
AKKS Norge er en idealistisk musikkorganisasjon som arbeider for å rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i alle ledd av musikklivet.
Musikkopplæring er kjernen i organisasjonens virksomhet, som har avdelinger I Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.
.

Mer fra: Debatt