Debatt

Misvisende om riksrett for President Trump

I intervjuet med Thor Steinhovde i Dagsavisen lørdag 15.11, gis det feil informasjon angående prosedyren for å still en president for riksrett. Det står i et eget inngress i intervjuet at: "det kreves to tredjedels flertall for å kunne stille Trump for riksrett". Dette er ikke korrekt. To tredjedels flertall er nødvendig for å fjerne presidenten, ikke for å stevne ham.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Følgende er et utdrag fra Nye Meninger 08.12.2017:

"Prosedyren for å fjerne en President fra sin stilling må forholde seg til Grunnlovens hovedledd II. Leddet stipulerer flere betingelser og prinsipper for «den utøvende («executive») makt» i De Forenede Stater. Hovedbetingelsene for å stille en president for riksrett stipuleres i Del 4 av artikkelen: «Presidenten, Visepresidenten og samtlige offentlige ledere («civil officers»), skal fjernes fra embetet ved å bli anklaget for, og funnet skyldig i, forræderi, bestikkelse eller andre alvorlige kriminelle handlinger og forseelser».

Prosedyren for å gjennomføre riksrett har fire ledd: (1) et dokument med forslag om antatte brud på grunnlovens regler og prinsipper legges fram for diskusjon og vedtak i Justiskomiteen i Representantenes hus; (2) komitéens medlemmer bestemmer, med enkelt flertall, om forslaget skal forkastes, eller oversendes til diskusjon og vedtak blant Husets medlemmer samlet i plenum; (3) Huset drøfter forslaget og bestemmer, igjen ved enkelt flertall, om forslaget skal sendes videre til Senatet; (4) Senatet fungerer som både jury og domstol, og bestemmer med 2/3 flertall, om Presidenten skal avsettes eller ikke."

I dagens situasjon betyr dette at Demokratene må - ved valget i november - øke sin andel av representantene i "Huset" fra 193 i dag til 218 (+25 plasser). Med 218 plasser vil de få kontroll over Justiskomiteen, og også har det nødvendige flertallet for å kunne stevne presidenten til riksrett i Senatet.

Mer fra: Debatt