Kultur

Mer enn personlig valg

Det er både lettvint og arrogant å påstå at alle har like muligheter til å velge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Med sin nye politikk legger regjeringen ansvaret for likestilling over på den enkelte. Erna Solberg og Solveig Horne «glemmer» at de personlige valgene gjøres på betingelser vi ikke velger selv.

- Vi er litt mindre opptatt av å detaljregulere folks privatliv enn den forrige regjeringen var, svarte Erna Solberg (H) på spørsmålene om likestilling i Stortingets spørretime den 18. desember 2013.

- Kvinner som velger å bruke statlige tilbud - som kontantstøtte - må innse at de kan tape økonomisk. Det offentlige kan ikke kompensere for de valgene folk gjør, for eksempel ved ikke å være yrkesaktive hele livet, sa statsministeren.

Slik legger regjeringen ansvaret for likestilling over på den enkelte. Men alle foreldre som «fritt skal få velge selv» hvem som skal være hjemme med barna, og hvor lenge, må ta hensyn til familiens økonomi når de gjør valget. Derfor er det både lettvint og arrogant å påstå at alle har like muligheter til å velge. Økonomiske harde fakta er at kvinner tjener mindre enn menn, jobber mer deltid, tar en større del av hjemmearbeidet og står for mange av omsorgsoppgavene.

Regjeringen vil ha færre barn i barnehagen for å spare penger, og prioritere lærerne i skolen i stedet. Det sa Erna Solberg selv i spørretimen. Dette vil de oppnå ved å øke prisen for en barnehageplass og øke kontantstøtten. Til sammen forventer regjeringen 4.090 færre barn i barnehage neste år. Dette forventes å gi en innsparing på cirka 800 millioner kroner, fordi flere tusen småbarnsforeldre vil «velge» å bli hjemme med barna.

Flertallet av småbarnsforeldre som jobber deltid og/eller har så lav lønn at det vil lønne seg for familieøkonomien å ta imot kontantstøtte, er selvfølgelig kvinner. Slik er det frie, individuelle valget i virkeligheten. Det gir ikke like muligheter. For at kvinner og menn skal få like muligheter i virkelighetens verden, kreves det langsiktig arbeid for å endre maktbalansen i hele samfunnet. Vi i Fagforbundet mener det er vårt felles ansvar å få dette til, i rettferdighetens navn, og utfordrer regjeringen til å ta sin del.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne sier at regjeringens hovedprioritering er å få flere innvandrerkvinner i jobb, og at det er viktig med økt likestilling i familien. I stedet kommer nå det ene tiltaket etter det andre, som til sammen vil svekke kvinners yrkesdeltakelse. Fra før visste vi at Solberg-regjeringen ville kutte i fedrekvoten og øke kontantstøtten. Med barnehagekuttene kommer det enda tydeligere fram at Høyre og Frp gjerne vil holde kvinner hjemme, hvis det gir økonomisk innsparing.

Norsk arbeidsliv er kjønnsdelt. Alle landets hovedorganisasjoner ser problemet. De er blitt enige om å styrke trepartssamarbeidet for å fremme likestilling. Nå har regjeringen derimot trukket forslaget om ti millioner kroner til likestilling i arbeidslivet, samt hele stortingsmeldingen.

Det er tydelig at likestilling ikke er et politisk mål for Solberg-regjeringen, uansett hva de måtte si om «like muligheter» og «likeverd». Det hjelper ikke å kalle seg hverdags-feminist heller, slik Solveig Horne gjør.

Ikke snakk om likeverd, når politikken i praksis innebærer større ulikheter mellom kvinner og menn.

Mer fra: Kultur