Menneskerettigheter med ideologisk bismak

Det kan virke som at å fremme høgreideologiske standpunkt er viktigere for Oslo Freedom Forum (OFF) enn å bekjempe menneskerettighetsbrudd. Men det er Ikke rart når man får vite at arrangørene er den høyreorienterte tenketanken Civita og Human Rights Foundation (HRF) med tette bånd til høyreopposisjonen i flere latinamerikanske land.

OFF åpnet sin årlige konferanse i Oslo 22. mai. Forumet omtales av arrangørene som «Menneskerettighetenes Davos». Sammenligningen er treffende, for også OFF er en samling for eliten. Initiativtaker Thor Halvorssen jr. sitt korstog mot de progressive endringsregimene i Latin-Amerika har gjennomsyret OFF sin presentasjon av menneskerettighetssituasjonen på kontinentet helt fra forumets begynnelse i 2009. Mens ordentlige solidaritetsorganisasjoner fokuserer på situasjon for kontinentets fattige og undertrykte flertall, og de grove menneskerettighetsbruddene i land som Mexico, Honduras, Colombia og Guatemala, inviterer OFF representanter fra kontinentets voldelig og udemokratiske høgreopposisjon. Dette inkluderer flere involverte i statskupp.

Av et tjuetalls latinamerikanske gjester OFF har invitert de siste årene tilhører nesten samtlige det politiske høgresiden. Årets forum er ikke noe unntak. Valg av deltakere og saker viser nokså tydelig at forumet representerer en ideologisk propagandaplattform.

Mens OFF stiller opp for de privilegerte og eliten i Latin-Amerika, viser Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG-Norge) solidaritet med kontinentets undertrykkede og fattige flertall. Tidligere i vår inviterte LAG-Norge Berta Cáceres sin datter til Norge for å delta i en folkelig domstol. Berta Cáceres var menneskerettighets- og urfolksrettighetsforkjemper før hun ble brutalt myrdet i Honduras i fjor. I stedet velger OFF i år å invitere datteren til Antonio Ledezma, en venezuelansk opposisjonspolitiker som er fengslet for organisering av voldelige opptøyer med flere dødsfall til følge.

LAG-Norge fokuserer på saker som massakren av studenter i Ayotzinapa i Mexico i 2014 og undertrykking av sosial bevegelser i land som Colombia og Honduras. På gjestelista til årets OFF-konferanse står Luis Almagro, generalsekretær i Organisasjon av Amerikanske Statene. Han har misbrukt sin stilling for å fremme regimeskifte i det tidligere medlemslandet Venezuela, og samarbeider aktivt med USA og den voldelige venezuelanske opposisjonens destabiliseringskampanjer.

Flere rapporter har påvist Human Rights Foundation sin tilknytning til kuppmakere og tvilsomme finansiering. Det er underlig at en organisasjon med så lite troverdighet fremdeles får støtte fra det offentlige Norge med skattebetaleres penger.

LAG-Norge krever at norske styresmakter trekker den økonomiske støtten til forumet. Oslo Kommune og Utenriksdepartementet er blant donorene til OFF og LAG mener at skattepenger ikke bør brukes på å legitimere personer som har vært ansvarlige for voldelig og udemokratisk forsøk for regimeskift. Vi håper i tillegg at anstendige organisasjoner som Amnesty og Fritt Ord vurderer deres samarbeid med et så ideologiske preget arrangement med en høyreorientert politisk agenda.