Nyheter

Menneskeheten er på vei

En verden med et sterkere menneskelig fellesskap på tvers av kulturelle, nasjonale og religiøse skillelinjer er dit vi er på vei.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Helge Hognestad sin forståelse av kristendommen er en stor inspirasjonskilde for meg. Hognestad skriver at Jesus gjennom sitt liv formidlet en frigjørende visdom som verden venter på å få del i. En visdom som handler om at mennesket er bærer og formidler av guddommelig visdom, lys og kjærlighet. At Gud bor i dypet av oss alle, og at vi kan overgi oss til og erfare Gud direkte. Hognestad skriver også at menneskets bevissthet har vært i kontinuerlig utvikling, og at vi ikke er i mål.

Jeg forstår Gud som livskraften som holder hele universet oppe, en livskraft som bor innerst i dypet av hvert enkelt menneske og i alt som lever. En forståelse av at Gud er kjærlighet og at hvert eneste menneske er bærer av guddommelig visdom, lærer oss å verdsette livet og verne om alt som lever. Og den lærer oss å møte den andre som menneske og enkeltindivid.

Vi er ennå ikke i mål, skriver Hognestad. Selv tenker jeg det er vår hang til å oppfatte og definere oss selv og andre ut i fra gruppeidentitet som står i veien.

Vi kan psykologisk forstå oss selv og andre på tre nivåer: Som menneske, som gruppemedlem (identitet) eller som enkeltindivid. Ofte er det situasjonen vi befinner oss i, som avgjør hvordan vi forholder oss til den andre (som individ, gruppemedlem eller menneske).

At tilhørighet til grupper og gruppeidentitet har stor betydning for hvordan vi mennesker forstår oss selv, henger sammen med at evolusjonen har bygd oss slik. I tusenvis av år var det å søke til og danne grupper helt avgjørende for at mennesker skulle overleve og reprodusere seg. Gruppeidentitet og det å tilhøre fellesskap er viktig for oss og gir oss mange gleder, og jeg vil selvsagt ikke argumentere for at vi skal slutte å identifisere oss med grupper.

Samtidig er det unektelig slik at vår hang til å definere oss selv ut i fra gruppeidentitet, i mange tilfeller avsondrer oss fra andre mennesker og kan føre til splittelse og konflikt. Faktisk er det slik at hvor enn det er konflikt og krig i verden, så er det gruppeidentitet som utgjør opphavet.

For meg handler åndelig visdom og klokskap om dette: Å møte den andre som individ og menneske, også når han eller hun tilhører en annen gruppe enn deg. Gud lærer oss å elske alle mennesker og å møte dem som enkeltindivider.

Det tar tid å korrigere tankemønstre som evolusjonen har fasttømret i oss, men en verden med et sterkere menneskelig fellesskap på tvers av kulturelle, nasjonale og religiøse skillelinjer er dit vi er på vei.

Mer fra: Nyheter