DOBBELTMORAL: Nettavisen-Gunnars sak om MDG-Lan. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Menn som hater kvinner

Ordet «frøkensport» bør heretter forbeholdes de aller tøffeste, vanskeligste og mest belastende jobbene og arenaene i norsk offentlighet.

Så kom den til slutt, den siste dråpen med gift fra Nettavisen som fikk begeret til å renne over. Etter å ha forfulgt Oslos byråd for miljø og samferdsel kontinuerlig siden hun tiltrådte, valgte det såkalte nyhetsorganet å skrive om truslene som hadde tvunget Lan Marie Nguyen Berg til å øke bruken av Oslo kommunes biltjeneste.

Man skal være bra sveiseblind hvis man ikke ser at Nettavisen selv har bidratt til å piske opp det hatet som gjør at Berg, eller «MDG-Lan» som hun konsekvent kalles i Nettavisen, blir truet. På avisens Facebook-side ble de alvorlige truslene som har tvunget henne bort fra åpen gate og inn i en tung Audi A8 presentert som en liv-og-lære-sak: Samtidig som hun «stopper velgernes kjøring», øker hennes egen bilbruk kraftig.

Mobbing kommer i mange former og på ulike arenaer. Men det som gjør offeret så totalt maktesløst overfor de mest utspekulerte metodene, er at de som utsettes for mobbingen havner i en situasjon der de presses til å bekrefte mobberens narrativ. Det blir «galt» uansett hva de gjør. Alle som har sett dette på nært hold kjenner til dynamikken.

Gunnar Stavrum, eller Nettavisen-Gunnar, er redaktøren for nettstedet som tjener gode penger på en salig blanding av innholdsmarkedsføring, klikk-agn om sex, høyrepopulisme og biler – og altså en utrettelig jakt på en av Norges mest lovende lokalpolitikere.

Men denne gangen gikk Nettavisen-Gunnar for langt på en for tydelig og en for harry måte. Redaktør Gard Michalsen i Medier 24, som dekker norsk journalistikk, gikk til frontalangrep på dekningen av «MDG-Lan».

Aps nestleder Hadia Tajik fulgte opp. Ikke at det vekker gutta i Nettavisens kommentarfelt opp av dvalen. Der tilgir man ikke så lett en grønn politiker som har gått til angrep på det aller helligste på denne jord: Bilen generelt, og dieselbilen spesielt. Står man for en politikk som går ut på at bilister ikke skal ha fri tilgang til å kjøre og parkere i Oslo sentrum, må man regne med å bli drapstruet, ser ut til å være logikken. Eller som en Nettavisen-leser sa det: «Jeg støtter ikke drapstrusler, men denne Lan må forstå at folk er sinte og opprørte».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidligere er Berg kalt «vietnamesermegge» og «fittetryne» av Kristin Brataas i Nordre Aker Frp. Truslene mot henne i høst er så alvorlige at Oslo kommune har anmeldt dem. Likevel velger Nettavisens blogger Jarle Aabø å kalle sikkerhetstiltakene rundt Berg kjøring av «luxusbil». Det hadde kanskje vært en større luksus å kunne bevege seg fritt uten frykt for å bli fysisk angrepet?

Nettavisen-Gunnar og kompisene hans i redaksjonen ser ut til å ha forstått at de gikk over streken denne gangen. De har i alle fall foretatt en strategisk tilbaketrekning. Men det er ingen grunn til å tro at det ligger noen ytterligere læring i dette. Dessverre kan vi frykte at Nettavisen kommer til å fortsette sitt triste liv som et nettsted det er umulig å ta seriøst og at det beste vi kan håpe på er at Berg får en velfortjent pause fra det voldsomme kjøret og den rutinemessige latterliggjøringen.

Lan Marie Nguyen Berg skal selvsagt tåle kritikk og motstand. Hun forvalter mye makt på et svært viktig område for Oslos innbyggere, og MDGs samferdselspolitikk er kontroversiell. Denne saken handler ikke om det. Det som trer fram når en går gjennom Nettavisens samlede dekning av Berg, der den pipler ut mellom pirrende gaver og bare rumper, er at man sitter igjen og tenker: At hun orker. Det hadde vært fullt forståelig hvis hun hadde gitt seg.

Hadia Tajik, som rykket ut og forsvarte Berg, har selv blitt truet flere ganger. En mann ble i fjor dømt til 16 dagers fengsel for å ha skrevet «Jeg vil ha henne skutt. Skuddpremie på 50 kr utbetales om jeg får tilsendt griseørene hennes. Skal koke muslimsuppe på dem» i et kommentarfelt. Venstre-leder Trine Skei Grande har fått denne tekstmeldingen: «Hei Trine. Innen flyseteavgiften setter inn, skal du være tatt. Vet ikke om du har sett meg? Jeg sto ved siden av deg i går. Du skal forsvinne fra jordens overflate innen avgiften din begynner. Hilsen en leiemorder». Mannen som skrev meldingen er tiltalt for truslene. En mann som truet Dagbladets Marie Simonsen fikk 15.000 kroner i bot. Også Haddy N’jie og Vårt Land-redaktør Berit Aalborg har blitt hetset og truet så grovt at det førte til domfellelse for hatefulle ytringer.

Lista begynner å bli lang. Selv om menn også opplever dette, er det skummelt å se at så mange kvinnelige samfunnsdebattanter og politikere faktisk må regne med å høre at de bør voldtas, slaktes eller skytes – bare fordi de ytrer seg. Det er ingen grunn til å skrinlegge #metoo-kampanjen riktig ennå. Den bør snarere utvides.