Gardermoen 20181102. Partileder Knut Arild Hareide under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen fredag.

Makt og foldede hender

KrFs landsmøte er nå en rå maktkamp for åpen scene

GARDERMOEN (Dagsavisen): KrFs ekstraordinære landsmøte er over i en ny fase. Det er ikke lenger bare et valg om politisk side. Vi ser en hard maktkamp for åpen scene. 

Så gjorde han det, Knut Arild Hareide. Når KrF senere i dag skal velge mellom venstre eller høyre i politikken, ligger partilederen i potten. Hareide åpnet landsmøtet med å holde en bunnsolid, politisk tale. Når han skulle avslutte, sa han: "Det mest ryddige er å gjøre dette klart. Det er ikke rett for partiet at jeg leder videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg har anbefalt". 

Dette, kombinert med at avsteminngen om retningsvalg skal være hemmelig, gjør at det nå er helt åpent hva landsmøtet ender opp med.

Etter Hareide gikk nestleder Kjell Ingolf Ropstad opp på talerstolen. Han var godt forberedt, han har visst hva Hareide kom til å si. Talen var like mye en lanseringstale av Ropstad som ny leder, som det var en tale om politisk veivalg. De 190 delegatene er vitne til to politikere som slåss en beintøff kamp for sitt syn på hva KrF skal gjøre - og for sine politiske liv. 

KrFs landsmøte er ikke bare ekstraordinært, det er helt unikt: Salen er splittet tvers gjennom, på midten. Alt er satt i spill. Hvilken regjering vi skal ha, hva KrF skal gjøre framover, og hvem av Ropstad og Hareide som går seirende ut av personkampen.

«Roser er røde. Fioler er blå. KrF er gul. Det er jeg og» - og «KrF uansett! Jeg er med!». Allerede før KrFs ekstraordinære landsmøte var i gang, var reparasjonsarbeidet startet. Uavhengig av hvilken vei det går i dag, kommer den veien KrF skal gå videre, til å være tornefull. 


Uansett om KrF velger rødt eller blått, er faren stor for at mindretallet kommer til å føle seg overkjørt. Det er vanskelig å se hvordan noen av resultatene skal ha nok legitimitet. 


Vinner de røde, vil det være fordi noen har ombestemt seg og brukt muligheten et hemmelig valg gir dem ti lå bryte løftet de har gitt sitt årsmøte om stemme blått. Det er utenkelig at det ikke kommer til å skape mistenksomhet og bitterhet. 
Vinner de blå, kan det bli med så knapp margin at seieren alene skyldes Rogaland KrFs sterkt omdiskuterte delegasjon. Dette fylket valgte å overkjøre et stort, rødt mindretall og sendte bare én delegat som støtter partileder Knut Arild Hareides ønske om å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.