Lyntog? Takk, men nei takk

Lyntog er en drøm, og kommer til å forbli en drøm.

Lyntog er en fascinerende tanke. Tenk å reise med tog på kryss og tvers i Sør-Norge og komme fram like raskt som om du tok fly! Fra sentrum til sentrum og slippe lange og slitsomme transport­etapper og hysteriske kontrolltiltak. Det er en drøm – det kommer det også til å forbli.

Rapporten som nylig ble lagt fram viste at det er teknisk mulig å bygge lyntog i Norge og antydet en pris på rundt 900 milliarder kroner. Omtrent et norsk statsbudsjett. Sjelden har vi vel sett en «god» sak med flere gode argumenter mot seg.

Her er noen argumenter mot drømmen:
* Lyntog skal erstatte veiutbygging. Det er opplagt feil. Lyntog vil ha få stopp og folk trenger bil for å komme seg dit. Dessuten kan du ikke bruke lyntoget til å hente i barnehagen. Om tjue år er sannsynligvis biler utslippsfrie.
* Lyntog trenger en «korridor» som er minst 50 meter bred. Det kommer til å bli et lurveleven uten like når man skal begynne å planlegge traseene. Det vil bli tidenes største og mest kompliserte lokaliseringssak!
* Hvorfor skal man heie på lyntog i Nord-Norge. Dit kommer det ikke. Det lyntoget derimot vil gjøre er å fjerne økonomien som dagens flyplassnett hviler på. Det kan mange like, men ikke folk i Nord-Norge.
* Viktigst er det likevel at skal vi bruke 1.000 milliarder på klimatiltak som vi ganske sikkert må, er køen av svært gode alternativer lang. Lyntog er en drøm. So dream on!