Louis Eriksen - en finger for demokratiet

Ønskereprisen

ØNSKEREPRISEN: LOUIS ERIKSEN - EN FINGER FOR DEMOKRATIET
"Det marsjerer nazister i norske gater. Det er en kjensgjerning, ikke en påstand.

Og de tyske meningsfellene deres har marsjert langt lengre. Løfter man blikket over størrelsen på grupperingene og den geografiske distansen mellom dem, er det ingen grunnleggende forskjell på norsk og tysk fremmedhat, rasisme og nazisme. Brunt er brunt, selv om nyansene varierer. Og for noen er fargen udiskutabel. Ta Louis Eriksen fra Kongsberg for eksempel. Det eneste han og Alexander Gauland fra Chemnitz i Tyskland har til felles er at de er 76 år gamle. Begge ble født da Hitler ga instrukser om «den endelige løsning på det jødiske problem», men ved alderen stanser likheten.

For mens Eriksen strakte en lang, sint finger mot innvandringsfiendtlige Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), står Gauland i fremste rekke når nasjonalistene for første gang siden 2. verdenskrig inntar tyske Bundestag. Gauland leder partiet Alternativ for Tyskland (AfD), hvis «alternative» politikk graver i nøyaktig den samme retorikken som SIAN står for i Norge. Den som baner vei for at mennesker på norsk og europeisk jord opplever hat og forfølgelse på bakgrunn av opphav, hudfarge, seksuell legning og religion.

Rasistiske kommentarer på sosiale medier, på gaten og i butikker, hatkriminalitet og vold, viser at åpenlyst fiendtlige krefter agerer i skjul av en offentlig legitimering av holdninger som har som mål å avvikle demokratiet. (...)

Det er bred norsk politisk enighet om å bekjempe fremmedhat, men skal det stanses må hver og en stå opp mot kreftene som vil denne demokratiske retten til livs.

Årets lyspunkt, og et av årets mest talende bilder, er i sammenhengen det Laagendalspostens fotograf tok av Louis Eriksen på Nytorget i Kongsberg under SIANs markering mot menneskeverdet. Eriksen ga dem spontant fingeren. En rungende stille protest mot at SIAN «behandler muslimer som tredjeklassemennesker», for å bruke hans egne ord. Sjelden har det ligget større demokratisk kraft, håp og inspirasjon i en enkelt finger."

- Mode Steinkjer, Dagsavisen 29. september 2017

https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/en-finger-for-demokratiet-1.1032724https://journalisten.no/laagendalsposten-irene-mjoseng/fotografen-hadde-aldri-trodd-at-bildet-av-mannen-som-gav-fingeren-til-sian-skulle-ta-sann-av/277014

Foto: Irene Mjøseng, Laagendalsposten