Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Løgnpressen

Når USAs president og norske Frp-politikere kaller pressen for løgnere og sier at de boikotter medier, løper tankene til uttrykket «Lügenpresse» som vi kjenner fra mellomkrigstidas Tyskland.

Det er ufint å «hitle» en debatt – altså å sammenligne standpunkter man er uenige i med utsagn vi kjenner fra Hitler og nazismen. Men noen ganger er det likevel riktig å gjøre nåtidas beslutningstakere oppmerksomme på at retorikken de bruker er farlig nære det autoritære og illiberale. En del Frp-toppers omtale av utvalgte medier er et slikt eksempel. Vårt mål er ikke å brunskvette dem, men å få dem til å reflektere over de problematiske sidene den fiendtlige omtalen de har av den frie pressen kan ha på sikt.

Når USAs president og norske Frp-politikere kaller pressen for løgnere og sier at de boikotter medier, løper tankene til uttrykket «Lügenpresse» som vi kjenner fra mellomkrigstidas Tyskland. Makthavere som ønsker å diskreditere de institusjonene i samfunnet som skal kritisere, kontrollere og ansvarliggjøre dem, setter umiddelbart våre demokratiske instinkter i alarmberedskap.

Les også. – Dette er tilslørende dobbeltkommunikasjon

Vi har flere eksempler på at Frp-politikere har boikottet og ønsket å stanse journalistikk de ikke liker. Nå sist er det tidligere justisminister Per-Willy Amundsen som «ikke vil bruke tid på innvandringsnaive medier som mangler presseetikk og opptrer upålitelig, uforsvarlig og uanstendig». Derfor nekter han å forholde seg til avisen iTromsø. I sommer skrev stortingskollega Christian Tybring-Gjedde på Facebook: «La Aftenposten dø i fred». Årsaken var at avisen hadde en mening om hijab som Tybring-Gjedde ikke likte.

Ingen forventer eller krever at politikere og andre maktpersoner skal like eller være enige i alt som skrives om dem og deres maktutøvelse. Tvert imot er det sunt og grunnleggende viktig i et demokrati at vi har uenighet, meningsbrytning og debatt. Problemet dukker opp når landets mektigste ikke ser og forstår at den uenigheten og kritikken de opplever i et offentlig ordskifte er en helt naturlig del av et åpent demokrati. Eller for å si det med Venstres Abid Raja, slik han formulerte det i Dagsavisen i går: «Slike boikotter undergraver den norske samfunnsmodellen og samfunnsstrukturen».