Debatt

Lær ungdommen hvordan onanere og ha sex!

Utallige undersøkelser viser at flertallet av ungdommen ikke er fornøyd med seksualitetsundervisningen i skolen. De har jo heldigvis mange andre steder de kan lære fra; Ex on the beach, Paradise Hotel etc., Trekant, foreldre, porno... Eller?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bli med på et lite tanke-eksperiment:

Tenk deg at du, eller barna dine, tidlig i tenårene fikk lære om sin egen seksualitet av gode, trygge voksne. Tenk deg at det fantes et sted der det ikke var flaut å snakke om onani, nakenhet eller sex. Ikke bare lærte du at onani er vanlig og bra, men du lærte hvordan. Hvordan du kan gi deg selv nytelse på forskjellige måter, hvordan du kan utforske din egen kropp og finne dine unike gledessoner. Tenk deg at når kroppen forandret seg i en rasende fart, så lærte du om utseende og funksjon av kvinnelige og mannlige kjønnsorganer. Hvor forskjellige de kan være, hvordan de endrer seg når vi blir seksuelt opphisset, hvordan det av og til kan se ut som vi er seksuelt opphisset uten at vi egentlig er det – og du ble oppfordret til å utforske og bli kjent med deg selv, se på deg selv. Hvordan din kropp er unik, og perfekt for deg. Du lærte også hvordan du kan håndtere ulike følelser, konflikter og smerte

Når du følte deg klar for å utforske seksualiteten sammen med andre lærte du om ulike former for intimitet og muligheter for å nyte sammen. Du lærte om kjærlighet, trygghet og tillit, og du lærte å snakke om seksualitet. Gjennom øvelser fikk du erfaring og trygghet i å uttrykke dine ønsker, snakke om dine grenser, ditt begjær og din frykt. Du lærte om samspillet mellom å gi og å motta. Og til slutt lærte du om forspill, samleie, etterspill – for alle kjønn og legninger. Hvordan du kan skape nytelse for deg selv og partner(e).

Absurd, tenker du? Umulig tanke? Ja, i vår kultur er dette svært vanskelig å forestille seg, jeg skal innrømme det. Men vi kjenner flere eksempler fra andre kulturer der denne typen praksis har forekommet eller fortsatt er levende, kulturer som har sett verdien av opplæring i seksualitetens og nytelsens kunst. Og det finne kloke, trygge voksne som har kunnskapen, formidlingsevnen og erfaringen som skal til. Hvis vi vil. Hvis vi tør å tenke nye tanker, tør å bryte fordommer og møte frykten. Hvis vi ønsker at den oppvoksende generasjon skal få det lettere enn vi hadde det, hvis vi ønsker at de skal oppleve sin seksualitet som den kilden til nytelse, helse, kreativitet og livsglede som den kan være! Hvis vi ønsker oss et sex-positivt samfunn.

Er det ikke like absurd at vi forventer at ungdommen skal finne ut av det aller meste selv? Kroppen og hjernen deres er under ombygging – og vi plasserer dem i ungdomsgettoer (også kalt ungdomsskole og videregående). Mange har minimal kontakt med voksne – enda færre har gode forbilder for hvordan de skal håndtere kropp, følelser og relasjoner. Selvfølgelig må de gjøre sine egne erfaringer, kjærlighetssorg, press, usikkerhet og nederlag er en del av livet som vi må lære oss å takle. Men vi kan ærlig talt gi dem et bedre utgangspunkt enn det de får i dag.

Ikke bare ville det være forebyggende mot seksuell trakassering, overgrep, kjønnssykdommer, uønskede graviditeter, depresjon og mye mer – det kunne rett og slett gi bedre livskvalitet. For alle, men spesielt for sårbare grupper som man vet sliter ekstra, med f.eks. funksjonsnedsettelse, kjønnsidentitet eller «skeiv» legning. Å normalisere seksualitet, kropp og nakenhet, bryte ned tabuer basert på uvitenhet og frykt og å normalisere det å snakke om seksualitet, både for unge og voksne er ikke gjort i en håndvending – eller i en stortingsperiode. Men om noen tør sette mål om et sex-positivt samfunn på partiprogrammet, og ville gå litt lenger enn en læreplanreform – kunne vi i alle fall løfte temaet og starte diskusjonen. Vi kunne komme videre fra å kommentere enkelthendelser og fenomener. Hva slags samfunn er det egentlig vi vil ha?

Det er mange som jobber for positiv seksualitet i dag, organisasjoner, aktivister, dyktige lærere og helsepersonell som ser seksualitetens rolle i samfunnet. Mens vi venter på at et politisk parti heiser flagget og tar rollen som det sex-positive partiet gjør vi det vi kan. I november vil over 60 fagfolk bidra gratis med foredrag, debatter, show og workshops på Litteraturhuset i Oslo for å bringe kunnskap om seksualitet ut til folket. Jeg tok initiativ til NYT, Nasjonal festival for positiv seksualitet, for å skape en stuerein arena der unge og voksne kan lære, inspireres og kanskje utfordres – og der vi sammen kan utfordre sex-negative holdninger. Politikere er selvfølgelig hjertelig velkomne!

Mer fra: Debatt