Statsminister Erna Solberg (Høyre)(t.v.), Jan Tore Sanner og Bent Høie under debatten om bioteknologi under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag.

Legger press på KrF

Flere i Høyre var bekymret over at et ja til eggdonasjon vil skyve KrF vekk. Men lørdagens vedtak legger også press på Knut Arild Hareide.

 

GARDERMOEN (Dagsavisen): «Surrogati er ikke en tjeneste som skaper et produkt. Det skaper et menneske. Det skaper et liv». Dette er ikke et sitat fra KrFs prinsipprogram, men et typisk innlegg i debatten på Høyres landsmøte, dette fra Siri Holm Lønseth. 

Stefan Heggelund sa det slik: «Hvis vi tillater eggdonasjon, og godtar surrogati, kan vi få en situasjon der tre personer – en eggdonor, en sæddonor og en surrogat lager et barn uten at noen av dem har med barnet å gjøre».
Mot dette står argumentet om at staten ikke skal bestemme over hvordan folk får barn. Dette synet vant delvis fram da landsmøtet valgte å si ja til eggdonasjon. 

Høyres debatt om bioteknologi foregår ikke i et politisk vakuum. I løpet av dette året er det ventet at KrF skal ta stilling til om de vil gå inn i regjering eller ikke. Når Høyre nå har sagt ja til eggdonasjon, har de gitt dem i KrF som vegrer seg mot et samarbeid med Høyre og Frp gode kort på hånden. Det er ikke et signal om samarbeid eller et ønske om godt vær Høyres landsmøte har sendt ut. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men saken er ikke så enkel. Med Høyres ja er det nå massivt flertall på Stortinget for å si ja til eggdonasjon. KrFs eneste mulighet til å få stoppet denne lovendringen, er å binde opp regjeringspartiene på en eller annen måte. Det er ikke sikkert partiet må gå inn i regjering for å oppnå det, men det sies rett ut på Høyres landsmøte at KrF vil innkassere en blank seier innen bioteknologi omtrent på første dag dersom de velger å sette seg ved forhandlingsbordet. Høyres landsmøte kan derfor fort føre til at Knut Arild Hareide stilles overfor følgende dilemma: Gå inn i regjering og stoppe donasjon? Eller å stå utenfor og dermed indirekte medvirke til at det blir en realitet?

Svært lite i debatten tydet på at Høyres ledelse var spesielt bekymret for et ja til eggdonasjon. Det var surrogati de kjempet innbitt mot. Allerede fredag var det klart at Erna Solberg ikke kom til å legge sin prestisje i vektskålen. Hun er egentlig mot eggdonasjon, men lar vedtaket passere uten å anstrenge seg for å hindre det. 

Les også: Alt det hun ikke sier

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sa nei til surrogati, men ja til eggdonasjon. Helseminister Bent Høie advarte sterkt mot surrogati, også såkalt altruistisk surrogati der det ikke tas betalt. «Helserisiko for kvinnen, tilknytning til moren – disse spørsmålene er de samme uavhengig om det er altruistisk eller ikke. Si derfor nei», sa han. Og ble hørt.

Høyre sier nei til surrogati – i denne omgang. Det gjenstår å se hva KrF sier.