Leder

Uforståelig nei fra Slottet

Det er ikke snakk om prangende skulpturer, de er små, det er nedtonet, og man skulle tro at dette var ukontroversielt.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Som Dagsavisen skrev i går har Kunst i det offentlige rom (Koro) søkt Slottet om å få sette opp et monument i Slottsparken til minne om Oslos rusmiljøer.

Monumentet er del av et større prosjekt i regi av billedkunstner Lars Sandås, i alt vil han reise tre skulpturer, en på Eika, en på Plata og en på Nisseberget i Slottsparken.

Det er ikke snakk om prangende skulpturer, de er små, det er nedtonet, og man skulle tro at dette var ukontroversielt.

Les også: Oslos narkonomader

Et viktig prosjekt for en utsatt gruppe

Dette prosjektet er godt. Og det er viktig. Stedene er selvsagt ikke tilfeldig valgt, alt dette er steder som har vært sentrale i historien om hvordan en utsatt gruppe på uverdig vis er blitt jaget rundt i byen. Det var nettopp på Nisseberget i Slottsparken et rusmiljø oppsto på sekstitallet, slik Sandås har beskrevet i boka «Narkoatlas – Oslo».

Ved å løfte denne historien inn i byen i form av skulpturer – på nettopp disse stedene – gis folk et viktig innblikk i denne delen av byens historie. Men det er ikke bare historien som gjør dette prosjektet viktig, det er også viktig fordi det fortsatt er aktuelt. Dette er også i dag en utsatt gruppe i samfunnet vårt.

Les også: Kritiske til å dømme barn til forvaring

Slottet anbefalte «et annet egnet sted»

Et monument på Nisseberget ville ha vært en viktig anerkjenning av denne historien. Det er derfor trist at Slottet har avvist søknaden fra Koro. I sitt svar til Morgenbladet, som første omtalte denne saken, sier Slottet at de «håper de (Koro, red.anm) finner et annet egnet sted for skulpturen, og vi ønsker lykke til med både et spennende prosjekt og det viktige arbeidet Koro gjør». Vi antar at Slottet er kjent med Slottsparkens historie, likevel anbefaler de altså «et annet egnet sted». Det er uforståelig.

Les også: De tar meg til en sikkerhetscelle når jeg prøver å henge meg

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk, sier det slik til Morgenbladet: «Ved å tillate en skulptur i Slottsparken hadde kongehuset sendt et signal om at det også er disse menneskenes konge og dronning. Det hadde ikke kostet mye». Det har han rett i. Vi kan legge til at det heller ikke koster spesielt mye å snu.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra: Leder