TV 2 og fotballtapet

Nyheten om at TV 2 nå mister rettighetene til å vise engelsk Premier League fra 2022 ryster Norges største kommersielle TV-kanal.

Med sport skal mediekongeriket vinnes og bygges. Når NENT-gruppen, eierselskapet bak TV3 og Viasat-kanalene, nå har kjøpt rettighetene til den engelske toppfotballen, er det en voldsom konsolidering av selskapets makt i Norge.

For TV 2 er det en katastrofe all den tid Premier League gjennom de siste ti årene har vært en helt avgjørende del av kanalens identitet, og ikke minst aller viktigste argument for at publikum skal velge kanalens betalingstjenester. At kanalen har gjort en fantastisk jobb med produktet, har ingenting å si når kapitalens kjøttvekt avgjør.

Fra før har det svenske storselskapet NENT sikret seg de framtidige senderettighetene til mye av vinteridretten. Hvis TV 2s tap av fotballrettighetene var et jordskjelv, var NRKs tap av vintersporten et snøskred. Fra neste år går i praksis alt av vintersport, alpint, langrenn og skihopp, på NENTs kanaler. Ski-VM i 2023 og 2025 går ikke på NRK. Det er nye tider i norsk mediebransje.

Problemet for TV 2 nå blir å fylle opp betalingskanalen TV 2 Sumo med nok attraktivt innhold til å holde på de 400.000–450.000 betalende abonnentene. Det er antatt at mange av disse har betalt primært for fotballen. Forsvinner mange, rammes hele TV 2-konsernet hardt finansielt. Det vil bety dårligere økonomi og svakere muskler i kampen om seerne. Det er dårlig nytt for norskprodusert innhold.

Les kommentar: Sjokkbølgenes selvfølgelighet

TV 2 har lagt mange av sine egg i én kurv. Noen annen vei har kanskje heller ikke vært mulig å forfølge. Sportsrettighetene gir adgang til unikt innhold og er helt avgjørende for å tiltrekke seg seere. Når begge våre allmennkringkastere TV 2 og NRK mister sine mest attraktive sportsrettigheter, viser det hvor vanskelig det er for norske aktører å konkurrere med store, internasjonale konkurrenter.

TV 2s fotballtap er en påminnelse om viktigheten av et sterkt, bredt NRK, som ikke gjør seg for avhengig av sport, men som er innovative og har mange bein å stå på. Og at det fra myndighetens side gis rammevilkår for våre to allmennkringkastere som gir grunnlag for drift også uten de kommersielt mest attraktive rettighetene.

 Les kommentar: Gigantlønningene i Premier League er elleville. Hvem må ta regningen? Jo, det er oss