Trygve på topp

Etter et fall på meningsmålingene fra skyhøye 19,2 prosent i november, har Sp lagt seg på om lag 15 prosent.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er kjent for sitt brede glis og sin gode latter. Han har da også mye å glede seg over.

En meningsmåling i Dagbladet i går viser at Sp-lederen er mest populær av alle partilederne. 60 prosent synes han gjør en god jobb som partileder. 87 prosent av hans egne velgere mener det samme.

Nå er det en klar sammenheng mellom lederens popularitet og partiets oppslutning. Velgerne heier på vinnerne. Går partiet fram på meningsmålingene, øker lederens popularitet.

Etter et fall på meningsmålingene fra skyhøye 19,2 prosent i november, har Sp lagt seg på om lag 15 prosent.

Det er 5 prosentpoeng høyere enn stortingsvalget og det nest beste resultatet i Sps historie. Hvis det blir valgresultatet neste år, kan Trygve Slagsvold Vedum smile hele veien fra Stortinget til Slottsplassen. Hans parti vil da være hovedårsaken til at det ble skifte av regjering.

Les også: Støre minst likt blant sine egne av partilederne

Forutsetningen er at Ap ikke gjør seg helt bort i tida fram til valget.

Det kan vi ikke være helt trygge på. Etter en framgang i januar, gikk Ap litt tilbake i februar. Snittet av målingene i februar er svake 24,1 prosent. Det vil være det dårligste resultatet i partiets historie siden 1924.

Den dårlige oppslutningen gir seg naturlig nok utslag i velgernes syn på partileder Jonas Gahr Støre. Dagbladets måling viser at bare 20 prosent synes at Støre gjør en god jobb. Blant Aps velgere er det 42 prosent som mener det. Ingen av de andre partilederne ligger så dårlig an blant sine egne.

Et valgresultat er ikke partilederens ansvar alene. Valgkamp er teamarbeid. Det er ikke slik at en populær partileder er en garanti for valgsuksess. «Landsfader» Einar Gerhardsen tapte valget i 1965 til tross for sin enorme popularitet. «Landsmoder Gro» var populær, men tapte valget i 1989.

Støre var veldig populær da han ble Aps leder i 2014. «Jonas-effekten» varte i ett år.

Valgforskerne har påvist at sakene betyr mer for folks valg av parti enn politikernes popularitet. Hvis Ap kan komme opp med et program som fenger, kommer velgerne tilbake. Og Støre blir populær.