Trumps dom

Riksrettssaken mot tidligere president Donald Trump gikk som forventet. Republikanerne feiget ut. Selv etter overveldende bevisførsel. Trump ble frikjent.

Han går derfor fri fra den politisk styrte prosessen. De republikanske senatorene våget ikke å stå opp mot partiets ubestridte leder, som fortsatt har brorparten av velgerne på amerikansk høyreside i ryggen.

Åpen opposisjon kan koste for mye når mange står til valg om to år.

Les også: Trump har gjort det vanskelig for sine egne barn å ha noen framtid i politikken

Det er kynisk, holdningsløst og skuffende. Mitch McConnell, leder for republikanerne i Senatet, var tydelig i sin moralske fordømmelse av Trump, men endte i en smertefull spagat når han likevel frikjente presidenten. McConnell mener saken mot Trump ikke var gyldig siden han er avgått.

Riksrettssaken har ikke vært bortkastet. Ei heller McConnells doble budskap. Prosessen har klistret Trump til stormingen av kongressen 6. januar. Den har i full offentlighet, og med den sedvanlige mediedekningen som følger med Trump, koblet presidentens strategi og budskap med angrepet på demokratiet i Washington. Dette var en viktig øvelse, som vil stå igjen som en knusende dom, uavhengig av det formelle utfallet.

McConnells tydelighet vil være en fane å følge for det republikanske partiet og en buffer mot trumpismen.

Les også: Trumps frikjennelse åpner for ny kamp om Det republikanske partiets sjel

Historien om Trumps skyld ender ikke her. Demokratene ønsket en riksrettsdom for å hindre et potensielt gjenvalg av Trump. Nå er det opp til rettssystemet å vurdere Trump handlinger. Hans bidrag til opptøyene 6. januar kan føre til tiltale. Det samme kan hans forsøk på å manipulere valget i Georgia. I tillegg jobbes det med å ettergå hans finansielle transaksjoner. Uten beskyttelsen av presidentembetet kan Trump fort befinne seg i en rettslig krise.

Han «vant» riksrettssaken, men opplever kraftig motstand på mange fronter. Det er altfor tidlig å avskrive Trump som politisk kraft. Det er knapt en måned siden han forlot Det hvite hus, men veien tilbake virker lang.