Trump ned med økonomien

I nedgangstider sliter presidenten.

Knappe 100 dager før valget fikk president Donald Trump meldingen han aller helst ikke ville ha. Landets økonomi kollapset i andre kvartal. 17 millioner er arbeidsledige.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) falt med 9,5 prosent.

På årsbasis tilsvarer det en nedgang i økonomien på 32,9 prosent. USA har aldri tidligere opplevd noe lignende. Det vil bli hetende om Trump at i hans presidentperiode gikk økonomien over ende. Trumps mulighet for gjenvalg kan ha gått med i dragsuget.

Det er et godt dokumentert funn i amerikansk valgforskning at økonomien betyr mest for amerikanske velgere. I gode økonomiske tider kan presidenten være ganske trygg på å bli gjenvalgt.

I nedgangstider sliter presidenten.

Her skiller velgerne i USA seg fra norske velgere. Norske statsvitere har ikke kunnet påvise sammenheng mellom landets BNP og oppslutning om regjeringene. Bondeviks andre regjering tapte for eksempel valget i 2005 på et tidspunkt da landets økonomi var meget god.

Derimot betyr det mye for velgerne hvordan regjeringen håndterer kriser. Regjeringen Stoltenberg ble gjenvalgt i 2009 på grunn av sin gode håndteringen av finanskrisen.

Statsminister Erna Solbergs solide grep om koronapandemien har økt Høyres oppslutning på meningsmålingene.

Donald Trumps katastrofalt dårlige jobb med koronaen og mangel på effektive grep for å bremse den økonomiske nedgangen, har sendt ham nedover på meningsmålingene.

Demokratenes lite imponerende presidentutfordrer Jo Biden kan være i ferd med å slå politisk knockout på den sittende presidenten.

Trump leser meningsmålinger og forstår at han kan bli slått ut. Han reagerer derfor med enda større galskap enn før. Da de elendige økonomiske tallene ble kjent, spurte Trump på Twitter om valget i USA bør utsettes for å avverge juks.

Det var ikke bare Demokratenes, men også Republikanerens ledere som sa blank nei. Det er godt å høre at det fortsatt finnes noen fornuftige folk i det republikanske partiet.