Sviket i Syria

Det manglet ikke på advarsler. Etter få dager ser vi konsekvensene av USAs beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av Nordøst-Syria.

Det var i praksis et klarsignal til at Tyrkia kunne starte militære angrep mot de kurdiskkontrollerte områdene.

Igjen er det kurderne som rammes. Minst 130.000 mennesker er på flukt. Mange er drept. Det meldes at kurdiske sivile er henrettet av militser som støttes av Tyrkia. Den kurdiske gruppen Syriske demokratiske styrker (SDF) ble støttet av USA og har gjort den harde jobben på bakken mot islamistene i IS. President Donald Trumps beslutning om amerikansk retrett er et gigantisk og skammelig svik.

Dette sviket kan få store konsekvenser i tillegg til den humanitære katastrofen for kurderne. Hva skjer med IS-medlemmer som holdes fanget i kurdiskkontrollerte leirer? Når kurdiske styrker må konsentrere seg om å kjempe mot tyrkerne, kan IS-fanger slippe unna. Ekstremistgruppen kan igjen komme til å styrke seg.

I tillegg ser det ut til at en ny front åpnes i en krig som lenge har vært på hell. Den kurdiske administrasjonen har inngått en avtale med Assad-regjeringen om beskyttelse, mot at kurderne avgir kontrollen over byer til Assad. Kurderne ønsker ikke på noen måte å la seg kontrollere av Assad igjen, men følte seg tvunget til en slik avtale. Det styrker igjen Assad-allierte Russland.

Tysklands kansler Angela Merkel har bedt Tyrkia om å stoppe militæroperasjonen. Tyskland og Frankrike har stanset våpeneksporten til Tyrkia. Men Tyrkia svarer med trusler om å «åpne portene til Europa» for et enormt antall syriske flyktninger.

Dette er svært alvorlig for NATO. Når to medlemsland oppfører seg så svikefullt, kynisk og aggressivt som Tyrkia og USA og deres uansvarlige og populistiske ledere nå gjør, skader det hele alliansen. Og kurderne betaler prisen.