Står ikke til troende

Det er veldig rart at Hareide sier ja til å bli statsråd.

Torsdag morgen gikk det ut melding over radio til det norske folk om at Knut Arild Hareide hadde landet på Gardermoen. Noe viktig var på gang. Han hadde avbrutt en reise med Stortingets utenriks- og forsvarskomité i Indonesia. Til de frammøtte journalistene sa Hareide at han hadde avbrutt reisen på grunn av «den politiske situasjonen». Med den frasen satte han fart på ryktet om at han var på vei inn i regjeringen. Nå synes det klart at han blir samferdselsminister. 

Det er ikke så lenge siden Hareide kjempet en verdikamp for å få KrF til å skifte politisk side. Etter grundige overveielser, som blant annet resulterte i en viktig politisk bok fra hans hånd, var Hareide kommet til at hans parti ikke hørte til på høyresiden. Partiet hørte naturlig hjemme i et samarbeid med Ap og Sp. Frps deltakelse i Solberg-regjeringen var en viktig årsak til verdivalget. Frp er det partiet som står lengst fra KrF på borgerlig side. Etter Hareides mening var det umulig å være i regjering med Frp.

Helge Simonnes: Ny sjanse for Hareide?

Da Frp stormet ut av regjeringen, startet spekulasjonene om comeback for Hareide som statsråd. Vi trodde ikke på det. Hareide tok farvel med partipolitikken da han trakk seg som partileder etter nederlaget. Han gjorde det også klart at han ikke tok gjenvalg til Stortinget. Han stemte mot Granavolden-plattformen som fortsatt danner grunnlaget for Solberg-regjeringens politikk.

Hareide er smertelig klar over at statsministerens innblanding i KrFs interne prosess med løfte til daværende nestleder Kjell Ingolf Ropstad om å forandre abortloven, ble utslagsgivende for at et knapt flertall på landsmøtet stemte hans forslag ned. Det er veldig rart at Hareide sier ja til å bli statsråd i en regjering som ledes av Erna Solberg, som bidro til hans største politiske nederlag, og som styrer på grunnlag av et regjeringsprogram han er mot.

Vi støttet Knut Arild Hareide da han kjempet den politiske kampen om KrFs veivalg. Han viste i kampens hete at han var utstyrt med sterk moral og politisk ryggrad.

Når han nå går inn i regjeringen, vil det bli sagt at Hareide er en politiker med dobbeltmoral og svak ryggrad.

Les også: Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden