Slår mynt på korona

Nå går det mer politikk i korona-situasjonen. Det fikk vi tydelig demonstrert på Stortinget fredag.

Tonen er satt for den lange valgkampen fram mot valget neste år. Det er naturlig, og positivt, at de politiske skillelinjene kom klart fram da politikerne justerte årets statsbudsjett og vedtok krisepakken som skal få hjulene i samfunnet raskere i gang.

Men det var mer oppsiktsvekkende at regjeringen får kritikk for lempingen i restriksjonene.

Les også: Plager det Nav-sjefen at så mange syke mennesker mistet trygden og inntekten på hennes vakt? (Dagsavisen +)

Frp-leder Siv Jensen går ut mot det hun mener er inkonsekvente og forvirrende smittevernråd. Hun mener det bør holdes boligmesse når Ikea får holde åpent.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum vil åpne for å spille barnefotball i kommuner som Tolga og Folldal, siden det her ikke er noen smittede. Han setter dette opp mot at det åpnes for ølservering til klokken tre om natta i Oslo hvor det er mange smittede. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre vil åpne generelt for barnefotball.

Her forsøker partiene tydeligvis å slå politisk mynt på det som måtte være av frustrasjon i befolkningen.

Problemet er at summen av det hele kan bli for stor. Den største smittefaren ligger i summen. Samtidig er det et faktum at opposisjonens eksempler spriker, og det kan i så måte bli «redningen» for Erna Solberg & co.

På den annen side gjør regjeringen klokt i å lytte godt, slik at smittevernrådene ikke blir mer inkonsekvente enn de bør. Men de generelle rådene bør fortsatt gjelde hele landet. Alternativet kan bli skummelt i en sommertid hvor vi oppfordres til å feriere i vårt hjemland.

Vi ser dessverre tendenser til at stadig flere nordmenn senker skuldrene. Det er opplagt enklere å stenge ned samfunnet enn det er å få til en kontrollert åpning. Noen vil måtte vente lenger enn andre, og dette vil for disse fortone seg lite logisk.

Da gjelder det å ha litt tålmodighet. Vi må fortsatt huske å holde en meters avstand og vaske hendene godt. Denne dugnaden er ennå ikke over.